МОТ: Половината работещи в света може да загубят препитанието си

Над 436 милиона предприятия по света са изправени пред срив

МОТ: Половината работещи в света може да загубят препитанието си

Снимка: Pixabay

3527 ~ 2 мин. четене
Почти половината от световната работна сила – 1.6 милиарда души – са в „непосредствена опасност да загубят поминъка си“ от икономическото въздействие на Covid-19, предупреди Международната организация на труда.

От общото работещо население в световен мащаб от 3.3 милиарда, около 2 милиарда работят в „неформалната икономика“, често на краткосрочни договори или самостоятелна заетост, и през първия месец на кризата са претърпели 60% срив на заплатите си. От тях 1.6 милиарда са загубили средства за препитание, предупреди в сряда МОТ, цитирана от Guardian.

„Това показва, че в най-кратки срокове кризата на заетост на работните места и всичките й последици се задълбочават в сравнение с нашите оценки от преди три седмици“, каза генералният директор на агенцията на ООН Гай Райдър на брифинг, предвиждайки „масивно" нарастване на бедността.

„За милиони работници да останат без доход означава да нямат храна, никаква сигурност и бъдеще. Милиони бизнеси по света едва дишат ”, каза Райдър. „Те нямат спестявания или достъп до кредит. Ако сега не им помогнем, те просто ще загинат."

Северна и Южна Америка са най-тежко засегнатите региони след бързото разпространение на вируса в САЩ и Бразилия, но самонаетите работници и работниците на договор в Европа също са в непосредствена опасност да загубят поминъка си.

В Америките се очаква загубата на работно време през второто тримесечие да достигне 12.4% в сравнение с нивото преди кризата. В Европа и Централна Азия спадът се оценява на 11.8%.

Това означава спад в доходите на неформалните работници с 81% в Африка и Америка, 21.6% в Азия и Тихия океан и 70% в Европа и Централна Азия.

Размразяването на мерките за блокиране в Китай доведе до отварянето на хиляди предприятия и  увеличаване на часовете на труд за работещите. МОТ заяви, че това развитие означава, че доходите на заетите работници са се увеличили на глобално ниво.

Въпреки това задълбочаващата се криза в много други части на света изправи над 436 млн. предприятия пред висок риск от сериозни сривове, посочи МОТ.

Тези работодатели оперират в най-засегнатите икономически сектори, включително 232 милиона в сектора на търговия на едро и дребно, 111 милиона в преработващата промишленост, 51 милиона в сферата на настаняването и хранителните услуги и 42 милиона в областта на недвижимите имоти и други бизнес дейности.

МОТ заяви, че тежката ситуация, пред която са изправени най-уязвимите работници в света, трябва да накара правителствата спешно да разширят спасителните си програми, за да включват „целенасочени и гъвкави мерки за подкрепа на работници и предприятия, особено по-малките фирми, тези в неформалната икономика и други, които са уязвими“.
Подкрепи Economic.bg