Ако работодателите не преговарят, министерството ще вдигне осигурителните прагове

На първия кръг на преговорите са се явили само представители на синдикатите, каза социалният министър

Ако работодателите не преговарят, министерството ще вдигне осигурителните прагове
Автор: Цветан Петров

Възможно е и тази година да се наложи Министерството на труда и социалната политика (МТСП) да повиши административно размера на минималните осигурителни доходи (МОД). Това заяви социалният министър Бисер Петков по време на представянето на приоритетите на МТСП, които са част от управленската програма на правителството.

„В съответствие с процедурата, която от много години се прилага, и тази година отправих покана към социалните партньори да преговаряме за договаряне на минималните осигурителни доходи, или т.нар. прагове по икономически дейности и по професии. Това стана през юли. За съжаление, както е известно, Асоциацията на работодателските организации заяви решението си да не участва в тези преговори. Така че на първите дати, които бяха обявени за водене на преговори, се явиха само представители на синдикалните организации”, обясни Петков.

Той добави, че предстои втори кръг на преговори, насрочен за 23, 24 и 25 август и МТСП ще изчака да види какво ще стане тогава. „Ако заявеното от работодателските организации (да не присъстват – б.р.) се реализира на практика, ще се наложи, както се е случвало и предишни години, държавата в лицето на министъра на труда и социалната политика да определя минималните осигурителни доходи”, каза Петков.

Коментари: 0