Музей на геноцида – бойна площадка на Pokemon Go

Покемони вече се ловят навсякъде

Музей на геноцида – бойна площадка на Pokemon Go

В площадка за лов на покемони се превърна исторически мемориал в град Пном Пен в Камбоджа. Мястото е Затвор S-21, a годината 1968. Последователите на комунистическата партия на тогавашна Кампучия наричат себе си Червените кхмери. Цялото им управление е белязано от геноцид и гонения. Жертвите на комунистическата партия на Кампучия, считани за врагове на управлението, са близо 1,500,000. Голяма част от тях загиват в затвора Туол Сленг. Това е един от най-смъртоносните режими в историята. В памет на загиналите затворът е превърнат в музей.

Преди ден, персоналът на музея, посетителите и оцелелите са станали свидетели на нещо разочароващо. Музеят е превърнат в бойна площадка на играта Pokemon Go, с която камбоджанци се запознаха преди броени дни. Покемоните са разположени на различни места, като едно от тях включва и самият музей.


„Не трябва да идват и да играят тук. Не мисля, че е уместно”, казва Чум Мей, оцелял в затвора. „Това място е пълно с мъка и страдание”, допълва още той. 24-годишната Каролин Нго от Холандия споделя, че е лудост да се играе тази игра тук. Нейната майка е бежанка, успяла да избяга от режима.

„За голяма част от посетителите това е просто затвор. Те не го свързват със страданието и мъките на хората, преживяли режима на кхмерите.”

Но чуждестранните туристи не са единствените, които оскверняват мястото.

„Местно момче влезе в музея, лови покемони 5 минути и като ги хвана излезе”, казва Чан Саочанг, отговорник за аудио гидовете в музея.

„Тази локация трябва да се премахне от играта”, смята директорът на Центъра по документация в Камбоджа.

Niantic, които разработват играта, поставиха покемони в концентрационния лагер Аушвиц и Музей на Холокоста в САЩ, отказват да коментират случващото се.

Коментари: 0