МВР поиска отпадане на актовете и връчване на фишове още на пътя

Целта е да има бързи и ефективни глоби

МВР поиска отпадане на актовете и връчване на фишове още на пътя

Снимка: Economic.bg/Архив

7520 ~ 1 мин. четене
Бързи глоби, които ще се връчват виртуално, и наказателните фишове, които да се връчват от полицаите още на пътя. Това гласят предложените от МВР изменения в Закона за движение по пътищата. Целта е да има бързи и ефективни глоби, така че да се дисциплинират водачите. 

С връчването на фиш на място ще може да се отнемат контролни точки, както и самата книжка на нарушителя. Промените биха премахнали нуждата от издаване първо на акт и след това на санкция с наказателно постановление. За сметка на това всичко ще се случва директно с фиш. 

Действащият ред е „бавен и недостатъчно ефективен“, се посочва мотивите на предложените нормативни промени. 

Срокът за обжалване ще е само 14 дни – след изтичането му глобата трябва да бъде платена в пълен размер. Целта е всеки нарушител да се наказва строго и веднага. 

42 хил. са регистрираните нарушения за превишена скорост само за седмица, като две трети от тях са в населени места. С ¼ пък нарастват катастрофите, причинени от шофьори, употребили алкохол или наркотици, за първите пет месеца на годината спрямо същия период на предходната 2019 г., предупреждават експерти по пътна безопасност, цитирани от bTV. 

Промените в Закона за движение по пътищата са инициирани от Държавна агенция "Безопасност на движението по пътищата" и Министерството на вътрешните работи. Те са качени на сайта за обществени консултации днес, а становища по тях може да се внасят до 22 юни 2020 г. 

Коментари: 0