Нов интернет рекорд: Да свалиш 1000 HD филма за секунда

Изследователи регистрираха най-бързата скорост на интернет в историята

Нов интернет рекорд: Да свалиш 1000 HD филма за секунда

Снимка: Unsplash

4193 ~ 1 мин. четене
Изследователи в Австралия твърдят, че са регистрирали най-бързата скорост на данни в интернет, отчитана някога досега.

Екип от университетите Monash, Swinburne и RMIT отчете скорост на пренос на данни от 44.2 терабита в секунда (Tbps). Преведено на разбираем език, това означава, че човек може да изтегли повече от 1000 филма с висока разделителна способност за по-малко от секунда.

За сравнение – по данни на Ookla Speedtest скоростта на широколентовият интернет в България през февруари 2020 г. е 56.39Mbps при теглене и 46.66Mbps при качване. Това нарежда страните на 53-а позиция в света по бързина на широколентовия достъп. 

Изследователите обясняват, че са успели да постигнат рекорда, използвайки съществуващата инфраструктура в Австралия. За целта са използвали устройство, наречено микро-гребен – лазерен източник, описван като „дъга, съставена от стотици видококачествени инфрачервени лазери“. Чрез него всеки лазер, или специфична честота на светлина, може да се използва като отделен комуникационен канал.

Австралийският екип се надява, че техните открития дават нов поглед върху това как биха могли да изглеждат интернет връзките в бъдеще.

Докато скоростта на данните далеч надхвърля всяка разумна потребност на потребителите в днешния свят, постижението в крайна сметка може да помогне за трансформирането на голямо разнообразие от индустрии.Подкрепи Economic.bg