Мярката “60/40” няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Спадът на приходите е оценен “консервативно” на 2.4 млрд. лв.

Мярката “60/40” няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси

Снимка: Economic.bg/Архив

3713 ~ 2 мин. четене
След като държавата направи отстъпка, решавайки да поеме част от осигуровките на служителите по схемата “60/40”, все още се чуват коментари, че мярката остава безсмислена. “Явно бизнесът иска държавата да плати цялата сметка, това няма как да се случи”, каза депутатът от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия Менда Стоянова в ефира на Нова телевизия тази сутрин. 

Мярката “60/40”, каза тя, няма как да бъде използвана от всички видове бизнеси. “Тя е насочена преди всичко към онзи бизнес, който работи, но е намалил своите обороти. Обикновено това са бизнеси, които имат външни контрагенти, работят за износ, а в момента има забавяне на транспорта, на поръчки, на доставки”, припомни още Стоянова. 

Идеята е все пак колкото се може повече фирми да се възползват от мярката, защото това ще е добре както за работещите в тях хора, така и за съхраняването на бизнеса. “Защото рано или късно това извънредно положение ще свърши и икономиката трябва да се възстановява”, подчерта Менда Стоянова. 

Относно идеята ѝ за дълг от Международния валутен фонд, която финансовият министър Владислав Горанов пресече, тя коментира, че това е само една от опциите. “Ние трябва да имаме възможност за всякакви опции”, изтъкна тя и обясни, че в момента са на лице такива за емитиране на държавни ценни книжа на вътрешния и външния пазар и за помощ от различни европейски институции. “Да се надяваме, че ще успеем да се финансираме от тях”, каза още Стоянова. 

На 31 март бюджетът на България е на излишък с 1.2 млрд. лева, припомни тя. А очакваният дефицит от 3.5 млрд. лева е “поради ситуацията с Covid-19 и извънредното положение не само в България, а и в света – защото ние сме отворена икономика”, обясни Менда Стоянова. Според нея спадът на приходите е оценен “консервативно” на 2.4 млрд. лева до края на годината. 

“Този спад на приходите плюс допълнителните разходи може да доведе евентуално до дефицит от 3.5 млрд. лв.”, обясни още тя. 

Стоянова определи като популистки предложения на опозицията като това за пренасочване на средствата за инвестиции в армията към нуждите на сегашната криза. “Първо, те нямат достатъчно информация и данни да направят необходимите изчисления. Дори правителството, независимо че има такива, пак не може да направи нормална прогноза”, каза тя. И подчерта, че дори оценките на анализаторски компании на световно ниво се разминават “страшно много” не само за България, а и за света като цяло. 

“Много е трудно в една неконтролируема ситуация на медицинска криза да правим прогнози ввв времето и за развитието”, обобщи тя.
Подкрепи Economic.bg