Набързо ще се попълват пропуските в акцизното законодателство

Незаконното производство на спиртни напитки ще се наказва според Наказателния кодекс

Набързо ще се попълват пропуските в акцизното законодателство

Снимка: Министерството на финансите

932 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков
Нелегалното производство на спиртни напитки ще бъде криминализирано, а всички технически средства за производството им ще бъдат под лицензионен режим. Това обяви главният прокурор Сотир Цацаров по време на брифинг в Министерството на финансите. Там присъстваха още финансовият министър Владислав Горанов, правосъдният министър Цецка Цачева. Вътрешният министър Младен Маринов и председателят на правата комисия Данаил Кирилов. Всички те се ангажираха поправките да влязат в Народното събрание до края на седмица, а още днес експертна група ще започне да подготвя поправките.

До сегашната ситуация се стигна, след като миналата седмица главният прокурор обяви, че в Наказателният кодекс са криминализирани деянията „държане“ и „продажба“ на нелегален алкохол. Производството обаче подлежи само на административно наказание.

Нито един от присъстващите в залата обаче не можа да отговори категорично защо досега този пропуск в чл. 234 от Наказателния кодекс не е бил поправен. Цацаров заяви, че е посочвал този проблем много отдавна. Оказа се обаче, че досега той никога не е отправял официално предложение „дупката“ да бъде запушена.

„Пропуските не са констатирани сега. Просто сега сме чути“, каза Цацаров.

Данаил Кирилов призна, че проблемът е представян пред правната комисия от Цацаров в устна форма. Той обаче обясни бездействието на парламента с това, че досега не му е дошло времето на подобни поправки. Според него случаят с „Винпром Карнобат“ и откритото незаконно производство, което е изнасяно от акцизните складове със спиртопровод е катализаторът на тези промени, които вече се приемат от обществото.

Правосъдният министър Цецка Цачева посочи, че в работната група, която се събра днес в Министерството на финансите, са обсъждани и вариантите да се криминализира и „приготовлението“ на нелегални спиртни напитки. „Нашето мнение е, че и опитът за производство трябва да се криминализира“, каза Цачева.

Цацаров добави, че всички промени, които се готвят, ще действат занапред и няма да обхванат „Винпром Карнобат“.

Финансовият министър Владислав Горанов оправда съществуването на незаконния спиртопровод с липсата му в документацията на винпрома. "Лицензът на данъчния склад не съдържа този кран. Той не е съществувал, когато Агенция "Митници" е издавала лиценза", каза Горанов. Според него не е възможно да има митничари по 24 часа в денонощието, които да следят за подобни кранове, които ощетяват бюджета, укривайки ДДС и акциз.
Подкрепи Economic.bg