Официално: Michael Kors купува Versace за $2.1 млрд. и сменя името си

Семейство Версаче ще запази акциите си и ръководна роля в компанията

Официално: Michael Kors купува Versace за $2.1 млрд. и сменя името си

Снимка: Versace

12534 ~ 2 мин. четене
Michael Kors влиза във висшата мода. Производителят на дамски чанти от САЩ придобива Gianni Versace за 2.1 млрд. долара заедно с дълговете, съобщава Си Ен Ен. Сделката ще изстреля Michael Kors на европейския ексклузивен пазара на луксозни стоки от висок клас.

След приключването на придобиването Michael Kors ще промени името си на Capri Holdings, вдъхновена от остров Капри - "емблематична, бляскава и луксозна дестинация", съобщиха от компанията във вторник.

Американският моден конгломерат планира да увеличи приходите на Versace до $2 млрд. в световен мащаб и да увеличи присъствието си от около 200 магазина сега до 300. Също така компанията очаква да разшири пазарния дял на аксесоарите и обувките от 35% на 60% от приходите.

Сделката е знакова, тъй като за първи път американската компания влиза в луксозната мода от висок клас, която сега се доминира от LVMH, собственик на марки като Guerlain и Givenchy, и Kering, собственик на Balenciaga и Yves Saint Laurent. 

Michael Kors миналата година купи луксозната марка за обувки Jimmy Choo  за $ 1.2 млрд.

Като част от сделката, Донатела Версаче, която управлява компанията след смъртта на брат й Джани, убит през 1997 г., ще остане да наблюдава лейбъла. 

Донатела, нейният брат Санто и дъщерята Алегра също така ще останат като акционери в компанията. 
Ръководният екип на Versace ще бъде воден от досегашния главен изпълнителен директор Джонатан Акройд.

Michael Kors заяви още, че след сделката се надява да намали дела на бизнеса си в Северна и Южна Америка от 66% на 57%, като увеличи европейския си бизнес от 23% на 24% и азиатския бизнес от 11% на 19%.

Глобалният пазар за луксозни стоки се оценява на 307 млрд. долара през 2017 г. и се очаква да достигне до 446 млрд. долара до 2025 г.
Подкрепи Economic.bg