Началникът на НСО подаде оставка

Ген. Красимир Станчев обвини правителството в разкриване на оперативна информация от дейността на службата за охрана

Началникът на НСО подаде оставка

След публичното разкриване на информация, свързана с оперативната дейност на службата и декларативният отказ от сътрудничество, което приемам за акт на снемане на доверието към себе си от страна на структури партньори в оперативната работа на НСО, както и от страна на държавния глава, заявих пред президента на Републиката волята си да се оттегля от длъжността началник на Националната служба за охрана. С това изявление ген. Красимир Станчев подава оставката си, която беше поискана малко по-рано днес от Румен Радев.

Малко преди това правителството даде брифинг, на който обяви, че НСО е поискало блокиране на достъпа по море до парк „Росенец“ до 15 септември 2020 г. Премиерът Бойко Борисов определи това като „капан“, който му залага НСО и президента, тъй като заповедта се утвърждава от Държавно предприятие „Пристанищна инфраструктура“ и трябва да се спазва от военните и полицията.

Именно на този брифинг беше показано писмото, с което НСО от министрите за блокиране на морския достъп до полуострова.

Припомняме, че за утре е насрочено масово посещение на плаж „Росенец“, пред лятната резиденция на Ахмед Доган. Причината е сблъсъкът отпреди два дни между председателя на „Демократична България“ Христо Иванов и гардовете на Доган на плажа. Тогава служители на службата блъскаха в морето Христов и други членове на партията, а един от тях си позволи да захвърли българския флаг.

„За съжаление и въпреки откритите призиви непосредствено след встъпването ми в длъжност на 30 септември 2019 г., не бе проявена политическа воля за промени в Закона за НСО, които да позволят да бъдат осъществени вътрешни трансформации на Службата и тя да се превърне в по-ефективна, ефикасна и действена държавна охранителна служба. Държа да подчертая, че недостатъците на Закона за НСО не произтичат от качествата на тези, които го прилагат“, казва в мотивите към оставката си ген. Красимир Станчев.

Според него през изминалите дни и седмици името на Националната служба за охрана, служители на НСО и лично неговото име са били замесвани многократно в контекста на политически мотивирани и публично аргументирани ходове на участници в политическия процес. „С публичното си поведение Националната служба за охрана показа, че може да прилага законодателството именно такова, каквото е сътворено от политическото представителство. НСО стриктно се придържа и към принципа си да не разкрива каквато и да било информация – пряко или косвено, свързана с охраняеми лица, независимо от многократните опити тази позиция да бъде компрометирана чрез разкриването на такава информация от представители на държавната власт. В НСО хора с имунитет няма“, казва генералът.

Коментари: 0