Над 11% е ръстът на приходите от международен туризъм

Най-голям е броят на румънските туристи през първите четири месеца на годината

Над 11% е ръстът на приходите от международен туризъм

Снимка: Economic.bg

284 ~ 1 мин. четене

Приходите от международен туризъм през първите четири месеца на годината са се увеличили с повече от 11% до 1,1 млрд. лв. спрямо година по-рано, сочат данни Българската народна банка, цитирани от Министерство на туризма. 

Само за месец април постъпленията от международните туристически пътувания надхвърлят 330 млн. лв., като се увеличават с 11,2 на сто в сравнение със съответния месец на миналата година. Чуждестранните туристически посещения за периода януари-април 2018 г. са над 1,772 млн. и се увеличават с 9,3% спрямо съответните месеци на 2017 г., сочат данни на НСИ.

Резултатите за входящ туризъм за периода януари-май са още по-добри, като се отчита нарастване от 11,1 на сто на чуждестранните пътувания у нас. Броят на посещенията за петте месеца на годината достигат до 2,436 млн. В топ 5 на страните за входящ туризъм у нас остават съседните ни държави, като тенденцията се запазва от миналата година. 

На първо място през тази година най-много чуждестранни туристи е имало от Румъния – 427 538. Интерес към България продължават да проявяват и страните от Западна Европа, като Германия и Великобритания, както и гражданите на Израел, Русия и Украйна.

"Резултатите са изключително добри и показват устойчива тенденция за увеличение в броя на туристите и приходите от международни пътувания", коментира министърът на туризма Николина Ангелкова. Според нея резултатите показват ефекта от усилията  за популяризиране на България на генериращите туристически пазари.

Подкрепи Economic.bg