Над 110 хил. ученици се явяват на втора матура и външно оценяване по математика

Най-много зрелостници ще покажат знания по биология

Над 110 хил. ученици се явяват на втора матура и външно оценяване по математика

Над 110 хил. ученици се явяват на изпит днес. Абитуриентите показват знанията си на втората задължителна матура по предмет по избор, а седмокласниците - на външното оценяване по математика, което е и вход за гимназиите. По традиция са предвидени "драконови мерки" против опитите за преписване по време на изпитите. 

Над 53 хил. зрелостници са подали заявления за явяване на втората матура по предмет по избор. Най-много желаещи тази година има за изпита по биология -  около 14 хил., а най-малко - за този по италиански език. След биологията английският език и географията са другите най-желани предмети за явяване на матура. Изпитният вариант беше изтеглен тази сутрин в министерството на образованието и науката. 

Матурата започва в 8 и ще продължи 4 часа. За първи път тази година изпитът е разделен на модули, така че да се пресекат възможностите за изтичане на верните отговори. Зрелостниците разполагат с определено време, за да решат всеки един модул. Абитуриентите от професионалните гимназии могат да се освободят от втората матура като вместо нея използват сборната оценка от държавните си изпити за професионална квалификация.

За поредна година матурата се провежда в един и същи ден с националното външно оценяване по математика на седмокласниците. Около 60 хил. седмокласници се очаква да се явят на националното външно оценяване, което започва в 10 часа днес. Точките от днешния изпит и от външното оценяване по български език служат за вход в гимназиите. От тази година в класирането ще участват и седмокласниците със слабо представяне на препитванията, защото с новия закон отпадна кандидатстването след 8-ми клас.

Коментари: 0