Втори опит: Над 112 млн. лв. ще се инвестират по водния проект в Сливенска област

АПИ ще стартира процедура за прединвестиционно проучване за четирилентов път между Ямбол и Сливен

Втори опит: Над 112 млн. лв. ще се инвестират по водния проект в Сливенска област

Снимка: МРРБ

456 ~ 2 мин. четене
На 25 март е подаден проектът, с който ВиК – Сливен кандидатства за финансиране от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ за подобряване на ВиК инфраструктурата на територията на областта. Той предвижда инвестиции в Сливен и Нова Загора с общ размер малко над 112 млн. лв. без ДДС. Това съобщи в Сливен министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на дискусия за регионалното развитие и европейската солидарност. Проектът бе замразен през 2011 г. заради злоупотреби с общински и европейски средства. Според информация на министерството той може да бъде размразен през 2020 г.

Проектът

За гр. Сливен, включително кв. „Речица“, е предвидено доизграждане или реконструкция на 41 км водопроводи, ремонт на тръбни връзки в 2 резервоара и доизграждане на напорен водоем. Ще се реконструират три помпени станции. 26 км е канализационната мрежа, която ще бъде доизградена или ремонтирана. Предвижда се също реконструкция на пречиствателната станция за отпадъчни води в града.В проекта са включени и водопроводите, които ще са необходими, за да функционира пречиствателната станция за питейни води. Министерството на регионалното развитие и благоустройството има готовност до 2020 г. да размрази обекта, чието строителство е спряно преди години, да актуализира проекта и да възложи довършването му, обясни пред медии министърът.

В Нова Загора ще бъдат подменени агрегати в помпени станции и ще се реконструират 17,7 км от вътрешната водопроводна мрежа. 6,7 км канализационна мрежа ще бъде реконструирана или доизградена. Ще се изгради канализационна помпена станция и ще се реконструира пречиствателната станция за отпадъчни води.

Сериозни средства в областта се инвестират и в пътната инфраструктура. С финансиране от Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 - 2020 се ремонтира връзката на Сливен с Раднево и участък от пътя Стара Загора – Раднево. Двете отсечки са с обща дължина 38 км. Инвестицията е за 28 млн. лв. Републиканският път в двете области е ремонтиран, предстои издаване на Акт 16. Планира се обявяване на процедура за избор на изпълнител за рехабилитацията на близо 27 км от пътя Поликраище - Елена - Сливен с индикативната стойност 24 млн. лв. 

За подобряване на републиканската пътна мрежа в областта от държавния бюджет в последните години са инвестирани около 21 млн. лв., с които са ремонтирани над 75 км.Министърът информира, че през тази година със средства от АПИ ще бъде заложена рехабилитация на 12 км от пътя Сливен - Ямбол, 15 км от направлението Сливен – Нова Загора и 13 км от пътя Биково - Кермен. Регионалният министър съобщи още, че подкрепя идеята за четирилентов път между Ямбол и Сливен с обособяване на икономическа зона около разширеното трасе. АПИ ще възложи предпроектното проучване за уширение на пътя, като първа стъпка от реализацията на проекта.
Коментари: 0