Над 15 хил. българи може да бъдат депортирани от Великобритания

Британското правителство призовава за навременно кандидатстване и посочва стъпките, по които това да стане

Над 15 хил. българи може да бъдат депортирани от Великобритания

Снимка: Pixabay

5762 ~ 8 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Стотици хиляди европейски граждани ще се сблъскат със законови наказания или депортация, ако Министерството на вътрешните работи на Великобритания не успее да навакса изоставането с обработката на повече от 300 000 заявления за легализация на европейски граждани, осигурявайки им settled или pre-settled статус. Крайният срок, в който може да се кандидатства за получаване на статут, е 30 юни 2021 г., напомнят от министерството. От там призовават гражданите, които все още не са подали документи, да го направят в най-скоро време, предава The Guardian.

Последните данни на Статистическата правителствена служба показват, че от 5 423 300 заявления до момента са обработени 5 118 300.

Липсва яснота относно правата на тези 300 000 граждани на ЕС след крайния срок. Хората наистина се притесняват, че три седмици преди крайния срок те не знаят правата си, въпреки че са подали молби“, заявява Кейтлин Босуел, ръководител на правата на гражданите на ЕС в Съвместния съвет за хуманно отношение към имигрантите (JCWI).

Босуел заявява, че делегацията на ЕС в Лондон е силно притеснена от факта, че  много хора изглежда не знаят, че родителите трябва да кандидатстват от името на децата си и на новородените си.

„Гражданите от ЕС, които са родили във Великобритания смятат, че децата им автоматично придобиват статут, но това не е така. Те също трябва да подадат документи от името на децата си, ако искат след време да могат да работят или учат на Острова“, пояснява тя.

Междувременно картината за българските граждани в Обединеното кралство също не е никак розова. Близо 258 000 сънародници са получили статут на уседналост и няма да пострадат от поредните ограничения, които влизат в сила на Острова в резултат на Брекзит. За 15 000 българи обаче властите в Обединеното кралство са издали отказ. Това съобщи българският посланик във Великобритания Марин Райков пред bTV.

Тези 15 хил. души губят право да пребивават с цел работа и следване в страната, а ако са там в момента, рискуват депортация след 30 юни. Тогава изтича срокът за кандидатстване за статут на уседналост“, пояснява той.

Райков добавя, че съдбата на още хиляди български граждани е неясна и призова за навременно кандидатстване и коректно попълване на данните.

„Имаме вече случаи на депортация, обсъждахме този въпрос със зам.-председателя на Европейската комисия и очакваме най-малкото да бъде гарантирана консулска защита на тези граждани“, допълни българският посланик.

Босуел пък пояснява, че голямото неизвестно – и това, което продължава да предизвиква най-голямо безпокойство – е броят на европейските граждани, които тепърва ще кандидатстват. Тя споделя, че немалка част от хората не са наясно с процеса, което създава забавяне при подаване на молбите и може да предизвика отказ от статут, ако не са попълнени правилно.

Ето и подробните стъпки, които трябва да се следват при кандидатстване за settled или pre-settled статус, според Gov.uk:

Изтеглете приложението „EU Exit: Check Document Check“ на мобилния си телефон

Можете да изтеглите приложението безплатно от Google Store (за Android) или App Store (за iPhone). След като инсталирате приложението, на екрана ще се появят няколко разяснения на английски език, върху които натискате стрелката „надясно“, докато не бъде показана последната стъпка, а именно да  „направите снимка на себе си“.

„Докоснете бутон „Старт“: първо ще видите „Политика за поверителност“, с която трябва да се съгласите, и натиснете „OK““.

Сканирайте паспорта си

Първият въпрос е за вашето гражданство в ЕС: „Гражданин ли сте на ЕС?“. Тук трябва да потвърдите, че сте гражданин на ЕС, натискайки „Да, трябва да използвате паспорт“.

След това ще трябва да сканирате главната страница на паспорта си, където е вашата снимка.

„Просто отваряте паспорта, натискате „Сканирай сега“ и се уверете, че вашето изображение е в очертаната рамка. Добре е да сте в хубаво осветена стая, като внимавате да изключите светкавицата и да няма отблясъци на екрана. Приложението ще ви попита дали „Разрешавате: Проверката на документа за самоличност“. Ще трябва да потвърдите това, като натиснете „Разреши““, поясняват от информационния сайт на правителството.

Когато сканирате паспорта си, ще получите съобщение: „Сканирането на документ приключи“, след което трябва да докоснете „OK". 

Въвеждане на данни за контакт

Следващата стъпка, към която ще ви отведе приложение е попълване на данни за контакт.

Попълването на мобилния номер започва от цифрата 7.

Пример: вашият номер във Великобритания е 0777 777 7777, ще напишете само 777 777 7777, след префикса на страната +44, който вече е показан.

„Уверете се, че правилно сте въвели номера си, тъй като ще получите код на него. Въведете своя имейл адрес във второто празно поле. Важно е да имате незабавен достъп до този имейл, тъй като ще получите линк“, се посочва в сайта на GOV.UK.

След въвеждането на всички данни, натискате „Продължи“, след което ще получите 6-цифрен код на мобилния си телефон. Трябва да въведете този код в 6-те бели полета, които виждате по-надолу и след това да потвърдите детайлите, натискайки „Продължи“.

Сканирайте своя чип на биометричния си паспорт

Ще можете да сканирате чипа на електронния паспорт, само ако настройката на NFC е активирана на вашия смартфон. Приложението ще открие, когато NFC не е активен на телефона, и на екрана веднага ще се появи съобщението „NFC не е активиран“.

В такъв случай ще трябва да влезете в „Настройки“ и приложението ще ви отведе направо до секцията с настройки на телефона, където ще можете лесно да активирате NFC. 

След активирането му, на екрана на телефона ще се появи съобщението „Поставете телефона върху паспорта“ - това означава, че можете да започнете да сканирате биометричния паспорт:

 • Затворете паспорта и го поставете върху гладка повърхност и да се вижда чипа;
 • Поставете телефона на корицата на паспорта и го преместете бавно, докато на екрана не се появи съобщение, показващо, че е направено: „Информацията е проверена“.

 След излизането на този надпис просто трябва да натиснете “OK”.

Направете снимка на себе си

За да го направите първо трябва да сканирате лицето си, като натиснете бутона „Сканиране на лицето“. Дръжте телефона с екран обърнат към лицето. Процесът трае няколко секунди, а през това време екранът ще мига в различни цветове. При успешно сканиране на екрана ще се появи съобщението „Лицето е сканирано успешно“ - натиснете „OK“.

На следващата стъпка ще трябва да направите селфи. Дръжте телефона с екрана пред лицето си, гледайки право към камерата, в неутрално положение, точно както за снимка на паспорт или лична карта.

Последната стъпка тук е да потвърдите цялата информация, която приложението е взело от вашия паспорт: номера на паспорта, държава, фамилия, име, дата на раждане. Ако всички тези данни са вярно сканирани - натиснете „Изпращане на информация“.

Продължете кандидатстването си на уебсайта на GOV.UK

Ще получите имейл за удостоверяване на имейл адреса, който сте посочили в стъпка 3. Този имейл съдържа две връзки:

 • Влезте в първата връзка „Потвърдете своя имейл адрес“, за да потвърдите, че имейлът, който е посочен е валиден и след това се върнете към първоначалния имейл, който сте получили.
 • Щракнете върху втората връзка „Попълнете вашето заявление“, за да завършите заявлението за Статут на уседналост на правителствения уебсайт GOV.UK.

Ще се отвори нова страница: натиснете върху връзката „Продължи заявлението“ в долната част на страницата, за да продължите с това.

Първият въпрос изисква да изберете документа за самоличност, който сте използвали по време на предходните стъпки: „Какъв документ за самоличност сте използвали в молбата си?“. Изберете опцията за паспорт и натиснете „Продължи“.

След това трябва да се въведе 9-цифрения номер на паспорта, който го пише на всяка страница на паспорта и натискате “Продължи”.

Сега трябва да се попълнят празните полета с датата си на раждане, в следния ред: ден, месец и година.
„Потвърдете кой сте“, избирайки между двете опции, за получаване на код:

 • на мобилен номер
 • на имейл

Ще получите нов код на мобилния си телефон или по имейл в зависимост от това, което сте избрали. Въведете този 6-цифрен код в полето „Код за сигурност“ и натиснете „Продължи“.

Ще се отвори нова страница, която съдържа 5 раздела, от които първата и последната вече са завършени в предишните стъпки и маркирани като „Завършени“. Ще трябва да бъдат завършени останалите три, които ще отнемат няколко минути.

 1. Самоличност (попълнена)
 2. Тип на заявлението
 3. Жителство във Великобритания
 4. Криминални прояви
 5. Цифрова снимка (завършена)

Попълнете раздела „Тип на заявлението“

Натиснете секцията „Тип на заявлението“, за да я завършите.

Първи въпрос: „Имате ли двойно гражданство?“. Отговорете с „Не“, ако имате само българско гражданство и „Да“, ако имате и друго гражданство, след това натиснете „Продължи“.

Втори въпрос: „Имали ли сте предишни националности, от които сте се отказали?“ - изберете верния отговор и натиснете „Продължи“.

Отговор на трети въпрос: „Имате ли валидна карта за постоянно пребиваване във Великобритания?“ - „Не“, освен ако не сте притежавали такава карта в миналото.

Същият отговор („Не“) важи за следващия въпрос: „Имали ли сте някога постоянно жителство (ILR)?“ , след това натиснете “Продължи”.

След попълване на всички полета ще видите всички ваши отговори за текущия раздел. Проверете повторно всичките си отговори и натиснете „Продължи“.

Попълнете раздела „Жителство във Великобритания“

На първи въпрос „Какъв е вашият адрес във Великобритания?“, въведете пощенския код по настоящ адрес във Великобритания, натиснете бутон „Намери адрес“ и изберете точния адрес.

Ако не можете да намерите пълния си адрес автоматично, трябва да изберете „Въведете ръчно адрес“ и го попълвате.

Следващият въпрос: „Били ли сте някога познати от други имена?“ се отнася до всякакви други имена, които може да сте имали в миналото, т.е.: фамилия преди брака, име или фамилия, написани по различен начин на документи (например на фиш за заплата). Проверете правилния отговор и натиснете „Продължи“.

На следния въпрос „Имате ли Национален Осигурителен Номер?“ отговорете с „Да“, ако вече имате такъв, после натиснете „Продължи“ и въведете Националния си Осигурителен Номер в празното поле.

„Дори и досега да не сте кандидатствали за Национален Осигурителен Номер, можете да кандидатствате за Статут на уседналост. В този случай ще трябва да докажете с други документи периода, който сте прекарали във Великобритания“, поясняват от правителството.

Попълнете раздел „Криминални прояви“

Последният раздел съдържа само два въпроса:

 • „Били ли сте осъждани, арестувани или обвинени в престъпление във Великобритания или в друга страна?“ – маркирате отговора и натискате „Продължи“.
 • „Подкрепяли ли сте някога терористични дейности, военни престъпления, престъпления срещу човечеството, геноциди, екстремистки организации?“ - отговорете на въпроса и натиснете „Продължи“.

След отговарянето на двата въпроса, ще се отвори нова страница, показваща отговорите на този раздел. Можете да промените отговорите си, ако е необходимо. Натиснете „Промяна“ и нанесете корекциите. След това можете да преминете към следващата стъпка, натискайки „Продължи“.

Отговорете на тайните въпроси и съхранете официалните имейли и документи, които получавате

В последната стъпка ще трябва да попълните няколко тайни въпроса. Ако някога се наложи да се свържете с представител на Home Office, ще бъдете помолени да отговорите на тези въпроси, на които ще трябва да дадете същите отговори, които ще попълните сега.

Примерни въпроси: „В кой град или село сте родени?“ или „Къде пътувахте последно?“.

В тази точка трябва да се отбележи дали кандидатствате от свое име или от името на друг кандидат.

Ще се свържат с вас по имейл, но ако предпочитате да бъдете уведомени за разултата по телефона, изберете тази опция.

След като приключите с попълването на данни, ще получите имейл за потвърждение, с прикачен сертификат със заявлението, което сте подали. Отговорът със статута, който сте получили ще бъде изпратен в друг имейл с приложен документ, наречен „Резултат от състоянието“.

Подкрепи Economic.bg