БАБХ въвежда контрол върху фермите за норки в България

Причината – открити нередности във фермата в село Маджерито, където животните не са били изследвани за вируса

БАБХ въвежда контрол върху фермите за норки в България

Снимка: Unsplash

752 ~ 3 мин. четене
Глория Христова Автор: Глория Христова

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) одобри Програма за контрол и надзор на COVID-19 при норки, отглеждани за добив на ценни кожи в България през 2021-2022 г. Това става по разпореждане на заместник-министъра на земеделието, храните и горите доц. д-р Крум Неделков. Програмата ще бъде изпълнявана на територията на страната, в обекти за норки с капацитет над 500 животни.

Всъщност в България има само две ферми за норки, от които едната функционира за отглеждане на ценни кожи – на собственика на фирма "Градус" Иван Ангелов – а другата е за научна цел.

Програмата има за цел да установи евентуалната роля на норките при пренасянето на вируса  SARS-CoV-2 върху хората, както и определяне на правила за мониторинг и докладване на инфекциите при някои животински видове.

Припомняме, че при старта на ваксинационната кампания в България бившият здравен министър Костадин Ангелов сложи голям приоритет на фермите за норки. В петстепенната скала той ги сложи в ниво две, като ги приравни към учителите и социалните служители. Работниците във фермата за норки на Иван Ангелов, който по време на изслушване в парламента призна, че играе често белот с премиера Бойко Борисов и го търси често за помощ при износа на своята продукция, бяха поставени от здравния министър пред пенсионерите, които са най-рисковата COVID група.

Сега Земеделското министерство казва, че причините за приемане на програмата са няколко. Едната е свързана с данните за болестта в световен мащаб, а другата – констатираните обстоятелства при разпоредената проверка във фермата за норки в село Маджерито, област Стара Загора, от министъра на земеделието, храните и горите Христо Бозуков при встъпването му в длъжност. Фермата е собственост на бизнесмена Иван Ангелов, който попадна в обхвата на медийното внимание при разкриването на скандални схеми в земеделието, но и като приближен до бившия премиер Бойко Борисов. Във фермата се отглеждат над 120 000 животни. Протестите и сигналите за нарушения около нея са свързани главно с екологичното замърсяване и нехуманно отношение към животните. Имаше протести и на еколози заради опасността от разпространението на коронавирус от животни към хора. Те искаха фермата да бъде затворена по примера на други държави, които предприеха такива мерки. Собственикът на фермата обаче не я затвори, а издейства работниците в нея да бъдат включени в групите при ранното ваксиниране заедно с лекарите и медицинските сестри.

Става ясно, че проверката, разпоредена от служебния министър на земеделието Христо Бозуков, е установила, че през ноември миналата година е отпаднало задължението за ежеседмично изследване на труповете на животни за зараза с коронавирус от първоначално създадената програма за контрол и надзор на фермата. Промяната е направена три месеца след приемането на програмата, а като мотив е посочено, че не били установени положителни проби на изследваните животни. От собственика се е изисквало да изпраща проби от норки при завишена смъртност или от животни, които проявяват симптоми на вируса. Но резултатите от проверката показват, че тази схема не е била спазвана, тъй като са били изследвания ограничен брой проби.

При проверката във фермата са установени и други пропуски свързани с биосигурността на животновъдния обект, хуманното отношение към животните и проследимостта на СЖП (странични животински продукти). Във връзка с всички посочени несъответствия, контролният орган, съгласно българското законодателство – БАБХ, ще наложи съответните административнонаказателни мерки, спазвайки стриктно националната и европейска нормативна уредба, касаеща отглеждането на животни за ценни кожи, съобщават от Министерство на земеделието, храните и горите.Подкрепи Economic.bg