Над 274 000 безработни са регистрирани в бюрата по труда

България е втора по спад на безработицата в ЕС

Над 274 000 безработни са регистрирани в бюрата по труда
"В момента има регистрирани малко над 274 000 безработни в бюрата по труда, около 40 % от тях са дълготрайно безработни". Това заяви зам.-министърът на икономиката Зорница Русинова по време на пресконференция в министерството. 

По думите й основен проблем за работодателите е намиране на квалифицирана работна ръка. Поради тази причина се създава "простичък механизъм", в който Агенция по заетостта, съвместно с областните управители, общините, работодателите и синдикатите на всеки 6 месеца ще подготвят по зададена от нас методология прогнози за нуждата от работна ръка във всеки един сектор.

Според Русинова той може да функционира още това лято, предаде "Фокус". "Така ще може да съобразят инвестициите в квалификация, умения и ще може програмите да бъдат съобразени с равнището на безработица в съответния регион, квалификацията на хората и нуждите на бизнеса", обясни тя. 

"Разработили сме в рамките на закона да дадем възможност на тези безработни, които успеят да си намерят работа в населено място, което се намира над 50 км от мястото, където живеят. В първата една година да ги подкрепим със сума до 200 лв., която ще покрие разходите за наем, детска градина, детска ясла и режийни разходи. Условието, което поставяме е тези хора да са на постоянно работно място, а не сезонна заетост. Засега предварителният заявен интерес е за около 1000 души", коментира още министър Русинова. 
Коментари: 0