Надвисва нова заплаха над фондовите пазари

Ако има нещо, което парите на Фед не могат да поправят, то това е масовото банкрутиране на компании

Надвисва нова заплаха над фондовите пазари

Снимка: Unsplash

296 ~ 2 мин. четене
Енея Георгиева Автор: Енея Георгиева

Фондовите пазари са изправени пред голяма опасност и тя не е свързана нито с напрежението между САЩ и Китай, нито с политическите вълнения около изборите. Най-големият риск за борсите произлиза от коронакризата и по-точно от евентуална вълна от корпоративни фалити. Това коментира един от най-известните институционални инвеститори в света - Мохамед Ел-Ериан, предаде CNBC.

Експертът даде гласност на тази заплаха, след като демократите и администрация на американския президент Доналд Тръмп не успяха да постигнат сделка за широк пакет от стимули, целящ да намали икономическия натиск, произтичащ от Covid-19. Това накара Тръмп да направи планове за решителни ходове, които включват финансова подкрепа за безработните и изплащане на студентски заеми.

Напрежението между САЩ и Китай се увеличава, по-специално по отношение на обхващащия закон за националната сигурност на Пекин в Хонконг и последните регулации на американския президент, включващи забрана за използването на приложенията TikTok и WeChat.

Засега борсите държат силни позиции въпреки геополитическите конфликти. Нивото на индустриалния индекс Dow Jones нарасна с над 250 пункта в понеделник, което е увеличение на печалбата му на седмична база с 3.8%. S&P 500 също е с около 1% под рекорда си от 19 февруари, като това свидетелства за възстановяване от стръмните загуби по време на пандемията.

Според Ел-Ериан движенията на пазарите през последните седмици са свързани с технически показатели, позволяващи на акциите да продължат да се увеличават, въпреки пандемията от коронавирус. Експертът даде правилна прогнозира, че фондовите борси ще растат докато пазарът не стане мечи независимо от влиянието на Covid-19. Въпреки това сега той е предпазлив по отношение на възстановяването, защото се тревожи за икономическите щети, които могат да принудят много компании да обявят банкрут.

„В началото фалитите представляват недостиг на краткосрочна ликвидност, но се превръщат в проблеми с дългосрочната платежоспособност. Ако това се допусне, безработицата ще нарасне значително, а общият капитал на дружеството ще стане по-малък от номиналната стойност на техните капиталови фондове“, подчерта Ериан, допълвайки, че ако има нещо, което парите на Фед не могат да поправят, то това е масовото банкрутиране.

Според него трилионите долари, които се вляха в икономиката на САЩ не са били сред най-добрите решения за справяне със извънредната ситуация, защото представители на бизнеса продължават да обявяват несъстоятелност и това вече не прави впечатление на никого.Подкрепи Economic.bg