Най-богатият човек в света се отправя на пътуване в Космоса

Полетът е част от „надпреварата на милиардерите“, в която участват още Ричард Брансън и Илон Мъск

Най-богатият човек в света се отправя на пътуване в Космоса

Снимка: БТА

2954 ~ 3 мин. четене
Автор: Economic.bg

Най-богатият човек в света Джеф Безос ще осъществи исторически полет в Космоса днес. Той ще бъде на борда на автоматично пилотираната капсула, а проектът е дело на неговата компания Blue Origin. Полетът ще даде началото на частните космически пътувания.

Само девет дни след като Ричард Брансън осъществи своя първи суборбитален полет от Ню Мексико с компанията за космически туризъм Virgin Galactic, сега Безос се отправя на 11-минутно пътуване до ръба на Космоса. Той ще излети от Западен Тексас.

И въпреки че Брансън стигна пръв до ръба на космическото пространство (86 км), ракетата на Blue Origin ще стигне границата от 100 км. Според експерти това ще е първият в света космически полет без пилоти и с изцяло цивилен екипаж.

На борда Безос ще бъде придружен от неговия брат Марк Безос, 82-годишната жена авиатор Уоли Фънк, както и 18-годишният Оливър Деймън.

Вълнувам се, но не се притеснявам. Ще видим как ще се чувствам, когато полетим“, коментира Безос в интервю за Fox Business Network в понеделник. "Ние сме готови. Всичко е готово. Екипът е невероятен. Чувствам се страхотно. И мисля, че и моите съотборници се чувстват добре."

Уоли Фънк е член група жени от мисията "Меркурий 13", които са се обучавали в началото на 60-те години на миналия век, за да станат астронавти на НАСА. Но тогава са пренебрегнати заради пола им. Първият клиент на Blue Origin, Деймън, е бъдещ студент в университет в Холандия със специалност физика и управление на иновациите. Баща му е ръководител на фирма за управление на инвестиции Somerset Capital Partners. За билета бяха платени на търг 28 млн. долара.

Очаква се ракетата New Shepard да излети от площадката край Тексас в 8.00 ч. местно време (16.00 ч. българско време).

Няколко минути безтегловност

Ракетата New Shepard е с дължина малко над 18 метра. Тя е напълно автономна, което означава, че се управлява от компютър, а не от астронавти или пилоти. За разлика от нея, полетът на Virgin Galactic беше управлявана от двама пилоти на борда. Ракетата на Безос трябва да премине т.нар. „линия на Карман“, т.е. да се издигне на над 3.5 хил. км.

По време на полета екипажът ще бъде в безтегловност за няколко минути и ще отправи поглед към повърхността на Земята през едни от най-големите прозорци, с които капсулата разполага. След това тя ще се спусне обратно към земната повърхност посредством специален парашут. Екипът трябва да кацне обратна на стартовата площадка в Тексас с помощта на спирачка и специална техника за стабилизация.

Полетът ще бъде още един крайъгълен камък в „надпреварата на милиардерите“, които се конкурират в сектора на космическия туризъм. Според швейцарската инвестиционна банка UBS този бизнес ще генерира печалби от 3 млрд. долара годишно в продължение на десетилетия.

Друг милиардер и технологичен магнат, Илон Мъск, планира да изпрати изцяло цивилен екипаж на още по-амбициозен полет през септември – многодневна орбитална мисия на борда на неговата капсула Crew Dragon.

Blue Origin не предоставя подробности за дългосрочната си ценова стратегия или колко бързо ще увеличи честотата на космическите си полети. Главният изпълнителен директор Боб Смит заяви, че следващият полет вероятно ще бъде изпълнен през септември или октомври. Смит казва, че тези, които се интересуват от такъв вид полети, имат желание да платят, колкото е нужно.

Изглежда, че компанията ще има голям брой потенциални клиенти. Повече от 6000 души от най-малко 143 страни в цял свят участваха в търга, опитвайки се да станат едни от първите клиенти на компанията на Безос.

Той основава Blue Origin през 2000 г., като компанията сега се оценява на 206 млрд. долара. Този месец Безос се отказа от поста на главен изпълнителен директор на Amazon.

Подкрепи Economic.bg