Най-богатият човек в Африка иска да купи \"Арсенал\" и да уволни Венгер

Според Алико Данготе сегашните акционери може да получат оферта, на която не могат да устоят

Най-богатият човек в Африка иска да купи \
Най-богатият човек в Африка - милиардерът Алико Данготе, иска да купи английския футболен клуб "Арсенал" и да уволни дългогодишния му мениджър Арсен Венгер. Нигериецът вярва, че мажоритарният акционер в клуба Стан Крьонке, който притежава 67.05% от акциите, както и Алишер Усманов, който има 30.04%, могат да бъдат убедени да продадат собствеността си.

"Ако те получат точната оферта, сигурен съм, че ще се оттеглят. Някой ще им направи предложение, което ще ги накара сериозно да размислят. И когато завършим рафинерията, мисля, че ще бъдем в състояние да направим това", казва Данготе в интервю за
"Bloomberg".

В момента състоянието на Данготе се оценява на 12.5 млрд. долара и притежава компанията Dangote Group - мултинационален конгломерат, който в момента строи нова рафинерия за 11 млдр. долара в Лагос.  След построяването й той планира да придобие "Арсенал", споделя самият предприемач в интервюто.

Ако придобие собственост в клуба, той първо ще отстрани Венгер. "Първото нещо, което ще променя, е треньора", допълва милиардерът от Африка.

Досега Венгер е извел клуба до три титли от първенството и 7 трофея от турнира FA Cup, припомня агенцията.

Крьонке отхвърли през май предложение на миноритарния акционер Усманов да купи акциите му за 1 млрд. паунда (1.3 млрд. долара).
Според Forbes стойността на "Арсенал" е 1.9 млрд. долара.
Коментари: 0