Най-богатият човек в Хонконг отваря музей за $380 млн.

Посещението е безплатно

Най-богатият човек в Хонконг отваря музей за $380 млн.

Ли Ка-шин в музея

Снимка: Credit: CK Hutchinson Holdings Ltd

Най-богатият човек в Хонконг отваря будистки музей за стотици милиони в манастир.

Бизнес магнатът Ли Ка-шин от дълги години се занимава с филантропия, раздал е милиони за университети и болници в Източна Азия и Северна Америка. Той също така обеща подкрепа за спасителните усилия след цунамито от Индийския океан през 2004 г. и земетресението в Съчуан през 2008 г.

Сега 90-годишният милиардер, чието богатство се оценява от Forbes на 33,4 млрд. долара, е насочил вниманието си към изкуствата чрез откриването на музея в манастира ЦъШан.

Музеят, който струва около 3 милиарда хонконгски долара (382 милиона щ. долара) според Фондация Ли Ка-шин, стои в основата на огромна бронзова статуя на Гуанин, богинята на милосърдието, която се издига над манастира, който също е подпомаган от Ли.

Сред другите артефакти на музейната сбирка са 100 статуи на Буда, се казва в съобщение на компанията на милиардера CK Hutchison Holdings Ltd, съобщава CNN.

Музеят, който ще бъде безплатен за всички посетители, ще бъде отворен за публиката на 1 май, но миналата седмица се проведе официална церемония по откриването. Неговата постоянна колекция се стреми да „разкаже историята на будизма и как тя оцелява в хода на историята“, казват от компанията на Ли.

Три години са били необходими за изграждането на музея, който представя реликви, най-вече дарени от Ли или неговата фондация, която той основава през 1980 година.
Коментари: 0