Най-добрият коктейл е този, който е приготвен с много любов

Кюстендилецът Петър Божинов представи България на престижното състезание за бармани в Копенхаген

Най-добрият коктейл е този, който е приготвен с много любов

Снимка: Economic.bg

Автор: Вероника Тонева

Петър Божинов представи България на Световното първенство за бармани в Копенхаген тази година. Кюстендилецът за първи път се явява на състезание от такъв ранг, след като спечели българския му еквивалент за най-добър барман. Коктейлът, с който Божинов представи страната, се казва „Има тъга в очите ти“.  В момента Петър работи в новото заведение Mason's  в Студентски град, където приготвя невероятните си коктейли за посетителите на заведението.За първи път ли се явявате на Световно първенство за бармани?

За първа година се явявам на Световно първенство, след като станах първи в България. Това ми даде възможност да отида в Копенхаген и да представям страната си.

Каква подготовка е необходима за подобен тип състезание?

Световната федерация за бармани има определени правила, които бяха обявени два месеца преди състезанието. Тъй като аз работя, тренирах след като свърша работа всеки ден.

Какви бяха правилата на Световното първенство тази година?

Всяка година Световната асоциация избира коя държава в коя категория да се състезава. На България се паднаха коктейли със шампанско – medium drinks cocktails , който е коктейл до 200 мл. за преди вечеря. Моята задача бе да приготвя коктейл в пет дози за седем минути.Журито бе разделено в две комисии – за дегустация (четирима съдии) и технически (двама съдии). Дегустационното жури оценяваше вкуса, аромата и визията на коктейла, а техническото следеше дали напитките се приготвят по правилата на Световната асоциация.


Какво ви вдъхнови за създаването на коктейла, с който се явихте на състезанието?

Вдъхнови ме моята майка, която работи като психиатър и помага на хората, които имат житейски проблеми, стрес и напрежение. Разговаряйки с тях се опитва да им помогне, а същото правя и аз. Видях себе си в нея. 

Аз работя като барман и приготвям коктейлите си с много любов. Най-често клиентите ми идват да разпуснат след тежък работен ден, а моята цел е да ги накарам да се усмихнат. Опитвам се да разговарям с тях.

За името на коктейла допринесе и моята приятелка Василена – какво по-хубаво да кръстиш коктейла на двете жени в живота си.
Каква е тайната съставка на „Има нещо в очите ти“?

Тайната съставка на коктейла ми е любовта – аз винаги работя с много любов и това се вижда и оценява отстрани.
Коментари: 0