Най-големите застрахователи се обединиха в климатичен алианс

Компаниите ще се стремят да инвестират само в ниско- или въглеродно неутрални проекти

Най-големите застрахователи се обединиха в климатичен алианс

Снимка: БТА

592 ~ 2 мин. четене
Автор: Economic.bg

Осем от водещите световни застрахователни и презастрахователни компании се обединиха в алианс, който да помогне за ускоряване на прехода към икономика на нетни нулеви емисии, съобщава Reuters.

Компаниите, които включват трите най-големи застрахователи в Европа по премиен приход - Allianz, AXA и Generali – заявиха, че Net-Zero Insurance Alliance (NZIA) ще работи за пренасочване на портфейлите към нетни нулеви емисии на парниковите газове до 2050 г.

Този ход идва, когато застрахователите са подложени на все по-голям натиск да обяснят как планират да декарбонизират бизнеса си на фона на нарастващите призиви към тях да спрат да поемат поръчки и да инвестират в проекти за фосилни горива.

Всяка от компаниите ще определя индивидуално междинни цели на всеки пет години и ще докладва за напредъка ежегодно в сътрудничество с органите по конкуренция, се казва в изявление на членовете на NZIA.

„С този нов застрахователен алианс Net-Zero ние повишаваме още повече амбицията си за климата“, каза Томас Буберл, главен изпълнителен директор на AXA Group, която председателства NZIA.

Членовете на Алианса, който също включва Aviva, Munich Re, SCOR, Swiss Re и Zurich Insurance Group, ще определят критерии за поемане на най-интензивните въглеродни дейности в техните портфейли и ще предлагат решения за технологии с ниски и нулеви емисии.

Като се ангажира да се присъедини към алианса на златния стандарт за нетна нула, NZIA в крайна сметка ще направи застраховката зависима от основните компании, които имат надеждни стратегии за преход към нетна нула“, каза пратеникът на ООН за климата Марк Карни.

Алиансът, очертан за първи път през април, беше представен от изпълнителния директор на Generali Филип Дон на климатичната среща на върха на Г-20 във Венеция в неделя.

Много от водещите европейски застрахователи вече са приели климатични политики. Миналия месец Generali се ангажира да постигне въглероден неутралитет в портфейла си от преки инвестиции до 2050 г.

Подкрепи Economic.bg