Най-големият в света производител на ръкавици страда от недостиг на работници

Малайзийската Top Glove Corp прави един от всеки 5 чифта ръкавици в света

Най-големият в света производител на ръкавици страда от недостиг на работници

Снимка: Pixabay

1792 ~ 2 мин. четене
Най-големият производител на медицински ръкавици в света страда от сериозен недостиг на работници, опитвайки се да посрещне огромния скок на търсенето - повечето държави изчерпват личните предпазни средства поради епидемията от коронавирус, пише Ройтерс.

Малайзийската Top Glove Corp Bhd, която прави една от всеки пет ръкавици в света, трябва спешно да наеме до 700 работници, тъй като поръчките през последните няколко седмици са се удвоили, заявиха от компанията пред Reuters в сряда.

Компанията вече обяви, че няма да може да задоволи цялото увеличено търсене и трудностите за наемане на работници може да направят задачата за бързо добавяне на производствени линии още по-трудна.

Наемането е възпрепятствано от ограниченията за пътуване в самата страна, както и с огграничението на полетите от съседни държави, като Непал - основният източник на работна ръка за компанията.

Сравнително индустриализирана нация от 32 милиона души, Малайзия силно разчита на работна ръка от други страни от Южна Азия.

„В началото на годината вече изпитвахме недостиг на работници, който сега стана по-сериозен след прилагането на заповедта за контрол на движението в Малайзия“, каза изпълнителният председател Лим Уи Чай.

„В момента, поради нарастването на търсенето, ние търсим неквалифицирани работници, особено за ускоряване на функциите за опаковане и осигуряване на качеството, така че готовата продукция да бъде доставена бързо на нашите клиенти.“

Въпреки ограниченията заради коронавируса, които ще продължат до средата на април, компанията успя да наеме около 300 души миналия месец и ангажира фирми за подбор на кадри, които да търсят работници по-агресивно. Сега тя се опитва да наеме повече малайзийци и провежда интервюта чрез видео разговори в WhatsApp.

Top Glove има 18 000 служители и 44 фабрики в три страни с капацитет да правят 73,8 милиарда ръкавици годишно, како иска да увеличи това количество поради световния недостиг.

Малайзия, най-големият производител на ръкавици в света, има най-голям брой инфектирани с коронавирус в Югоизточна Азия с 2 908 случая.
Подкрепи Economic.bg