Най-голямата сделка в технологичния свят може да наруши националната сигурност на САЩ

Потенциалната сделка между Qualcomm и Broadcom се разследва от специализиран междуведомствен орган в САЩ

Най-голямата сделка в технологичния свят може да наруши националната сигурност на САЩ

Снимка: Pixabay

964 ~ 1 мин. четене
Специализиран отдел в САЩ е започнал да проучва дали придобиването на Qualcomm от Broadcom няма да наруши изискванията за национална сигурност на страната, предава Reuters. Евентуалното сливане се счита за потенциално най-голямото в технологичния свят. Информация за предприетите действия е потвърдена от трима източници, запознати с въпроса, според които потенциалната сделка се разглежда от забуления в сянка „междуведомствен панел“ CFIUS. 
Един от източниците е коментирал, че отделът поддържа връзка с поне една от двете полупроводникови компании. Миналия месец са били водени и срещи на живо. 
Разкритието идва, след като в понеделник сенатор Джон Корнин, републиканец № 2 в Сената, публично настоя финансовият министър Стивън Мнучин да поиска от Комисията по външни инвестиция в САЩ  или CFIUS да преразгледат сделката преди 6 март. Тогава се очаква на среща на акционерите на Qualcomm да бъде гласуван нов борд на директорите. 
Опасенията на CFIUS, за която трябва да се отбележи, че рядко разглежда предварителни сделки, са свързани с плановете на сингапурската Broadcom да премести седалището си в САЩ. Това се очаква да се случи преди сключването на сделката, но ходът може да се окаже недостатъчно задоволителен за изискванията на националната сигурност. 
Причина за разследванията се крие и в предприемането на тъй нареченото враждебно придобиване. Сред номинираните за нови членове на борда на директорите има такива, предложени от Boroadcom с цел компанията да бъде насочена към осъществяването на сделката. 
Коментари: 0