Най-голямата акумулаторна батерия в света е наполовина готова, обяви Мъск

Ако предприемачът не успее да се справи в срок, ще загуби над $ 50 млрд.

Най-голямата акумулаторна батерия в света е наполовина готова, обяви Мъск
7730 ~ 2 мин. четене
Илън Мъск обяви, че е наполовина готов с изпълнението на поръчката на поръчката за най-голямата в света акумулаторна батерия, която предстои да бъде инсталирана в Австралия. Изпълнителният директор на Tesla изтъкна, че този проект, който се осъществява съвместно между представляваната от него компания и местното правителство, е страхотен пример за това как бързо и лесно могат се заменят изкопаемите горива с възобновяеми източници на енергия. 

"Да завършим това (конструкцията) за два месеца е....някои хора не могат дори да ремонтират кухнята си за толкова кратко време", каза Мъск. 

В момента голямото предизвикателство пред него е да успее да завърши проекта в 100-дневен срок, каквото бе първоначалната му договорка с австралийското правителство. Ако не се справи с амбициозната задача навреме, Мъск ще трябва да предостави труда си на властите безплатно, а и ще загуби над 50 млрд. долара. 

Както Economic.bg писа през юли идеята на проекта за инсталирането на най-голямата в света литиево-йонна батерия е да реши проблема с енергийната криза в Южна Австралия, където често страдат от сривове в системата. Според проекта батерията ще бъде изобретена така, че да освети близо 30 000 дома, ако има крах в електрическата система. 

Мъск успя да спечели поръчката сред десетки други предложения за изграждане на гигантска батерия. В проекта неговата компания си партнира с френската електроразпределителна компания за възобновяема енергия Neoen. 

През последните три години Южна Австралия реши да закрие електроцентралите си с въглища и вместо това да разчита на вятър, слънчева енергия и газ. Тя направи това по примера на останалата част от страната, където вятърната енергия е отговорна за 40% от цялото електричество в Австралия. Стъпката бе бурно аплодирана от еколозите, но доведе до чести прекъсвания в електрозахранването, тъй като вятърът там не е достатъчен, за да произвежда необходимото количество енергия. 

Преди година мрежата в Южна Австралия се претовари до такава степен, че остави 1.7 млн. жители без електричество, някои от които за повече от 2 седмици. 

Сега надеждата е, че батерията на Tesla ще разреши проблема. "Ефективното съхранение на електрическата енергия е единственият проблем, който ни дърпа назад от това да получаваме цялата си енергия от вятъра и слънцето", каза Иън Лоу, професор по наука в Университета "Грифит" в Австралия, цитиран от БГНЕС. "Този проект е значителна иновация, която демонстрира приложимостта на широкомащабното съхранение", допълни той.
Коментари: 0