Най-лошата седмица за пазарите от 2010 г. насам

САЩ Dow Jones се понижи с повече от 178 пункта, спад имаше и при другите индекси

Най-лошата седмица за пазарите от 2010 г. насам

Снимка: БТА

След Деня на благодарността в четвъртък, в петък щатските борси приключиха търговията по-рано. Акциите в последния ден на изминалата седмица отново поевтиняха, повлияни от напрежението върху технологичния сектор и поевтиняването на петрола. Индексът на 30-те сини чипа в САЩ Dow Jones петъчно се понижи с повече от 178 пункта и отбеляза най-лошата си Седмица на Благодарността от 2011 година насам. Широкият S&P 500 отстъпи с 0.65 на сто до 2632, а технологичният NASDAQ финишира с половин процент по-малко до 6938.

Най-лоша седмица на Черния петък от 2010 г. насам постигнаха Dow и S&P 500, а за NASDAQ – от 2011 г. На седмична база същите индекси се понижиха с нови повече от 3%. Facebook, Amazon, Apple, Netflix и компанията майка на Google – Alphabet, известни още като FAANG, поевтиняха с поне 5.7% всяка до края на търговията в сряда. Apple, чиито книжа изтриха 25% след достигането на максимума си по-рано през годината, поевтиняха с 2.5%, след като The Wall Street Journal съобщи, че компанията планира да намали цените на последния си модел iPhone XR в Япония заради слаби продажби.

Напрежение върху акциите оказа и поевтиняването на цената на петрола. Фючърсите върху щатския лек суров петрол поевтиняха с 6.75% и достигнаха ново годишно дъно, въпреки че страните-членки на OPEC планират на намалят продукцията. Понижението на суровината идва по време на търговското напрежение между САЩ и Китай, когато двете страни си наложиха взаимно мита върху стоки на стойност милиарди и което дава предпоставки за икономическо забавяне.

В края на месеца щатски и китайски лидери ще се срещнат на срещата на Г-20 в Аржентина. На Стария континент търговията беше силно волатилна, от водещите индекси бенчмаркът DAX записа ръст в размер на половин процент до 22292 пункта, заедно с френския САС, който добави 0.18% до 4946 пункта.
Британският FTSE обаче финишира на ниво от 6952 пункта или с 0.11% по-малко. Европейският банков индекс навлезе в положителна територия в петък с ръст от около половин процент, поведен от поскъпването на Unicredit с повече от 2%. Междувременно европейският сорт Брент пък се понижи под психологическата граница от 60 долара за барел.

Акценти днес
  
Изявления – ЕЦБ, АЦБ

Днес в 16:00 часа българско време се очаква реч да държи гуверньорът на Европейската централна банка Марио Драги. В 20:30 часа изявление е планувано от британския му колега Марк Карни. Очаква се и двамата да засегнат така актуалната тема Брекзит, особено след постигнатото споразумение за изтегляне на Великобритания от Европейския съюз и приближаващия краен срок – 29 март 2019 г. По време и на двете речи е много вероятно да се засили волатилността при валутните двойки, съдържащи в себе си евро и лира.

Инструмент на фокус - Caterpillar

След впечатляващия ръст в цената на акциите през 2017 г., силно чувствителната на тема търговското напрежение между САЩ и Китай Caterpillar се движи в низходящ канал през цялата настояща година. През последните две седмици на октомври котировките пробиха долната му граница и прекрачиха за кратко 200-периодната средна, но успяха да се изкачат над линията на подкрепа през ноември. Възможен е средносрочен вход в дълга позиция с първа цел нивата при 50-дневната средна и втора – при 145 долара на акция.

NZD/AUD

Валутната двойка се движи над 50-дневната и 200-дневната си средна през целия месец ноември. Предвид низходящото движение на индикатора Стохастик очакваме понижение в котировките, което да тества най-напред 50-дневната ЕМА. При успешен пробив следваща цел ще бъде и линията на подкрепа. Възможен е вход в къса позиция сега с прибиране на печалбите при 0.9300 и след това нова продажба до 0.9250-0.9200.

 OilUS

През последните години на няколко пъти е имало подобни понижения в цената на течното злато. Последното от 2015-2016 г. изтриване на повече от 46% от стойността му за малко повече от тримесечие беше последвано от същия ръст за следващото полугодие. В петък котировките достигнаха психологическите 50 долара за барел. Ако мечките продължат да владеят пазара, ще очакваме поевтиняването да продължи до следващата стабилна съпротива при 40 долара, маркирайки спад от 46%. Препоръчваме вход в къса позиция след падане на котировките под 50 долара за барел.

CAC 40

Седмичната графика на френския индекс ни показва значително понижение след пробива на 50-периодната средна. Сега индексът е изправен пред нов тест на 200-периодната ЕМА. Неин пробив би отприщил нови разпродажби, като следващо ниво на съпротива би било при 4750 пункта. Предвид последните две по-големи червени свещи и низходящото движение на MACD, би било удачно сега да се влезе в къса позиция.
Коментари: 0