Най-скъпите продукти в света

Можете да ги опитате в различни държави

Най-скъпите продукти в света
5316 ~ 2 мин. четене

Пътуването до различни кътчета на света помага на хората да научат повече за културата на различните общности и народи. Някои хора пътуват, за да разгледат забележителностите на света, други бленуват да са сред светски събития и да зърнат с очите си забележителни личности, излезли от телевизия или списания, а пък трети пътуват, за да откриват. Foodpanda разкрива някои от най-скъпите продукти по света, които може да срещнете, а защо не и да опитате:

Фугу

Най-загадъчният деликатес на животинския свят е прочутата риба Фугу – най-опасното и скъпо ястие от японската кухня. Между 100 и 500$ струва усещането на лека наркотична еуфория, плавно преминаваща във временна парализа на всички органи и обратно. Само истинските смелчаци се осмеляват да опитат Фугу и да изпитат върху себе си действието на природната нервнопаралитична отрова, за която няма противоотрова.

Картофи от остров Ноармутие, Франция

Прочутите картофи от западното крайбрежие на Франция, и по-точно от остров Ноармутие, струват около 500€ за килограм. Оказва се, че и този хранителен продукт може да струва цяло състояние, ако се тори с морски водорасли.  Имат леко солен морски привкус с едва уловим лимонов аромат и се събират веднъж годишно ръчно, за да не бъдат наранени поради крехкостта си. Най-скъпата подправка в света се нарича шафран.  Цената на килограм истински шафран може да достигне 6 000$. Тя се обуславя от трудоемкото му отглеждане и технологията на добиване.

Кафе Копи Люак

Най-скъпото кафе в света е Копи Люак и се произвежда от зърна, преминали през стомаха и червата на малко животинче, наречено азиатска палмова цибетка. Понеже изяжда повече, отколкото може да преработи, част от тях попадат в изпражненията ѝ. Преди е била считана за вредител, но след това открили, че храносмилателните ѝ ензими подобряват вкуса на кафето, премахвайки горчивината му. Местните жители събират неусвоените от цибетките кафеени зърна, чиято цена за килограм достига 300-400$.

Шоколад

И разбира се не на последно място най-скъпият шоколад в света е произведен от ливанската шоколадова фабрика Patchi  за продажба във веригата магазини Harrods – 5 000£ за кутия. Тя съдържа 49 бонбона, завити в ръчно изработена индийска коприна, украсени с копринени розички, кристали Swarovski и злато. Кутията също не е обикновена – тя е направена от кожа и коприна, а преградките в нея – от злато и платина.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg