Нанков: Строежът на „Струма“ може да се забави с 2 години, но не е фатално

Причината е археологически обект, заради който може да се стигне до изместване на трасето край село Покровник

Нанков: Строежът на „Струма“ може да се забави с 2 години, но не е фатално
1268 ~ 2 мин. четене
С около две години ще се забави изграждането на АМ „Струма“ край Благоевград, ако се наложи изместване на трасето заради археологическите проучвания в района на село Покровник. Това каза пред журналисти в Благоевград министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, където връчи наградите за отборно класиране в автомобилно състезание. Той обясни, че при проучването в района  са открити две римски гробници.

„Първата от тях е ограбена още през средновековието, а експонатите от втората се намират в Регионалния исторически музей в Благоевград за консервация. Според изискванията, още през миналата седмица е сформирана експертна група в Министерството на културата, която ще продължи работата си и през следващата седмица“, каза Нанков.

Той подчерта, че ако експертите преценят, че това е необходимо, то Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще се съобрази с решението им. „Процедурата ще бъде дълга и ще се забавим, тъй като ще трябва да минем през нови имоти, които нямат парцеларен план и отчуждаване. Това обаче няма да е фатално, тъй като ще се забавим с около 2 години, тоест до 2023 г. ще бъде готов и този Лот 3.1“, каза Нанков.

„Проучванията вървят изключително добре и са в график. Над 150 човека работят на терен, като 31 от тях са членовете на археологическия екип“, информира министърът. Той съобщи, че поддържа постоянна връзка с министъра на културата Боил Банов, тъй като експертите ще преценят какво следва да бъде направено.

Той обясни, че освен забавяне, необходимостта от изместване на трасето ще струва и допълнителни средства за проектиране и изграждане на трасето. „Но не можем да пренебрегваме историята, заради няколко милиона лева допълнително за бъдещото изместване“, каза министърът. Той подчерта обаче, че засега това е само хипотеза.

Според регионалния министър няма гаранция, че при изместването на трасето няма отново да се попадне на археология. „Ролята ни е много тежка в случая, защото трябва да сме балансьори, но няма да сблъскваме нито един интерес. Нека изчакаме колегите от Министерството на културата, заедно с академичната общност и археолозите да си кажат мнението, а ние ще действаме спрямо него“, добави Нанков.
Подкрепи Economic.bg