НАП запорира сделката за БТК и \"Дунарит\"

Запорът няма да попречи на нормалната работа на предприятията

НАП запорира сделката за БТК и \
220 ~ 1 мин. четене

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запор върху акции и дялове в шест български  предприятия, предаде вестник "Труд".

Шестте предприятия са БТК, "Дунарит", "Авионамс", ГАРБ, НУРТС и "Фърст диджитал", за които белгийският гражданин Пиер Луврие заяви преди няколко дни, че е купил чрез фирмата си LIC33 от Цветан Василев. Той каза, че е платил за дяловете в тях 1 евро и е обещал да плати дълговете им от около 900 млн. евро към Корпоративна търговска банка (КТБ).

От НАП потвърдиха за запора, като посочиха, че той обхваща и шестте посочени фирми, но отказаха да съобщят подробности. "На всяка от фирмите, за които са налице законовите основания, са наложени обезпечителните мерки", гласи официалният отговор на приходното ведомство.

Юристи коментираха, че Данъчно-процесуалният кодекс позволява на НАП да налага такъв запор, когато има вероятност с акциите и дяловете да се извърши сделка, при която продавачът да не внесе данък в бюджета. Запорът, направен от приходната агенция, не позволява акции и дялове от тези предприятия да се продават, залагат като обезпечение, наемат или с тях да се извършват всякакви други действия. В същото време запорът върху разпоредителни сделки няма да попречи на самите предприятия да продължат да работят нормално.

Коментари: 0