НАСА е изгубила куп ценни артефакти заради лошо управление

Сред изгубените вещи е и прототип на луноход

НАСА е изгубила куп ценни артефакти заради лошо управление

Снимка: Pixabay

Заради лошо управление НАСА е изгубила широк набор от исторически артефакти за космически полети през последните няколко десетилетия. Сред тях са торбичка с лунна пръст, ръчни контролери и дори тестов луноход, пише The Verge, позовавайки се на актуален доклад, дело на службата на генералния инспектор на агенцията. 

В документа е отчетено подобряване на процедурите, преди което обаче са били изгубени уникални исторически предмети. В масовия случай те или са били съхранявани неправилно, или са били взети от бивши служители. 

НАСА има два типа собственост, за която е длъжна да се грижи – недвижими имоти като сгради и тестови площадки, или предмети като костюми и различни пособия, повечето от които са вече ненужни, но носят богата история. Повечето от съоръженията са на възраст около 40 години и трябва да се ремонтират, а други изискват скъпа поддръжка, се посочва в доклада. 

Отчетът е неудобно свидетелство за нелицеприятната страна на управлението в НАСА. През годините космическата агенция трудно е успявала да си върне изгубено имущество и не е демонстрирала достатъчно сила в претенциите си на собственик. 

Един от най-фрапиращите случаи е загубата прототип на лунен роувър. Любопитно е как е била забелязана липсата му – през 2014 г. историк случайно попаднал на лунохода в задния двор на свой съсед. Човекът съобщил на НАСА, а съседът му дори изявил намерение да върне имуществото на агенцията. От космическата организация обаче демонстрирали явно бездействие и накрая роувърът бил продаден за скрап. Попаднал в ръцете на нов собственик, луноходът след това бил продаден на търг.  

В доклада фигурират и други подобни истории за това как НАСА е била информирана за такива вещи, но заради безхаберие от нейна страна, те след това бивали продавани на търг. 
Коментари: 0