НАТО призова Анкара да покаже хладнокръвие

Заседанието беше свикано след като турски изтребители свалиха руски боен самолет Су-24 близо до границата със Сирия.

НАТО призова Анкара да покаже хладнокръвие

Посланиците на НАТО призовха тази вечер Турция да демонстрира спокойствие и хладнокръвие след свалянето на руския самолет, съобщи Reuters, цитирайки дипломатически източници от Брюксел. 

Преди срещата стана ясно, че Северноатлантическият пакт е в в „тесен контакт" с Анкара и следи събитията около сваления руски самолет.

Все още няма директен контакт между НАТО и Русия по повод инцидента, заяви след срещата генералният секретар Йенс Столтенберг.

На пресконференцията ръководителят на алианса предложи подкрепа на Анкара и отхвърли твърденията, че инцидентът може да е станал извън турското въздушно пространство. На въпрос дали е възможно руският Су-24 да е бил ударен, докато е бил в сирийското небе, Столтенберг е отговорил че, "оценката на алианса съвпада с информацията, която имаме от Турция."

По искане на Турция, НАТО свика извънредно заседание на посланиците на 28-те страни, след като турски изтребители свалиха руски боен самолет Су-24 близо до границата със Сирия. 
Това е първият подобен инцидент от 60 години насам, в който страна - член на НАТО, сваля руски или съветски военен самолет. 

Срещата започна в 18 часа българско време, а часове по-рано руският президент Владимир Путин реагира изключително остро, като обвини Анкара, че помага на терористи и намекна, че може да завлече и НАТО в тази категория. 

Коментари: 0