Не петролът, а кризата дърпа борсата назад

Липсва мощен глобален двигател за по-осезаемо икономическо развитие

Не петролът, а кризата дърпа борсата назад
164 ~ 2 мин. четене
Автор: Бисер Манолов

По време на започналия икономически форум в Давос повечето от интервюираните участници, които определят политико-икономическата посока на света, обвиниха за резкия спад на световните фондови пазари цената на петрола. Това, разбира се, че е доста повърхностно като обяснение. 

Защо? От една страна, линеещите цени на черното злато оказват изключително негативно въздействие върху резултатите на компаниите от сектора. Нещо повече, в САЩ започват стрес-тестове на банките за оценка на експозициите им в енергийния сектор. От друга страна, обаче, ниските цени на петрола  оказват силно стимулиращо влияние върху потреблението и директно върху производството, т.е. може да бъде направен извод, че спадът на цените на петрола има неутрално влияние върху състоянието на глобалната икономика. 

Да, страните-износителки на петрол определено губят, но точно диаметрално противоположен е ефекта за държавите нетни вносителки на петрол. 

Проблемът е коренно различен. Става въпрос за глобално забавяне на икономическия растеж в следствие на дългосрочно натрупани дисбаланси и атагонистични противоречия. Европа е класически пример. Защо след като преди три години бе оповестен края на финансовата криза, нивата на безработицата остават средно за континента около 10%? 

В САЩ нивото на безработицата от периода на кризата е спаднало два пъти. Това е класически структурен проблем. 

По идентичен начин  стои въпроса и с нивото на икономическия растеж. За 2016 година, въпреки нулевите лихви, държавите от еврозоната трудно ще достигнат повече от 1.8% икономически ръст, което е крайно недостатъчно за акумулиране на нови работни места.

Фондовите пазари са пряко отражение на начина, по който се управляват икономиките на най-големите държави. В настоящия момент липсва мощен глобален двигател за по-осезаемо икономическо развитие. 

Прекомерно много се преекспонира, че тази роля може да бъде поета от САЩ. Китай все повече потъва от недълновидните си управленски решени. Правителството в Пекин, както винаги, разчита, че инвестирането в инфраструктурни проекти може да стабилизира икономиката, което е невъзможно, защото има еднократен ефект. Латинска Америка е заразена от лошото състояние на бразилската икономика. Европа, за Европа вече говорихме. 

Безпристрастен поглед определено говори, че през цялата 2016 година на фондовите пазари май ще доминира зимата.

Подкрепи Economic.bg