Нено Димов: Орешарски за малко не лиши България от милиарди

Перник е единственият областен център, който не е подал проект за реконструкция на водната си инфраструктура, каза министър на околната среда и водите

Нено Димов: Орешарски за малко не лиши България от милиарди
При правителството на Орешарски през ноември 2013 г. бяха спрени оперативните програми. Оперативна програма „Околна среда“ е финансов инструмент за най-големите екологични инфраструктури. Заради некадърното управление и заради съмнения за корупция през ноемви 2013 г. оперативните програми бяха спрени и тогава България рискуваше да загуби милиарди левове. Само и единствено неимоверните усилия на правителството „Борисов 2“ спасиха тези пари, за да бъдат реализирани в срок.

Така министърът на околната среда и водите Нено Димов в ефира на БНТ отчасти обясни недостига на финансиране за поддръжката на водната инфраструктура в Перник, подчертавайки, че темата за контрола на ВиК-Перник на водния ресурс в общината се политизира.

„Мисля, че с всички мерки, които предприе българското правителство, се показва, че се търси решение. През последните няколко дни започнаха да се добавят води от карстови източници, които бяха там, правят се мащабни ремонти, свързани с огромните загуби, защото в края на краищата стана ясно още в края на миналата година, че над 75% от загубите в Перник са по водопреносната мрежа. При подобна голяма загуба не е трудно да се стигне до криза“, каза Димов.

По думите му всяка една инфраструктура трябва да се поддържа навременно. В Перник обаче това не се е случвало, а водната инфраструктура е на 50-60 години. Вина за това има и управата на общината.

„В първата оперативна програма за България Перник е единственият областен център, който не успя да подаде проект. Всички други областни цетрове са подали проекти и към 2017 г. са ги реализирали“, заяви министърът.

 По думите му чак през август миналата година с ВиК-Перник е бил сключен договор, чрез който по Оперативна програма „Околна среда“ се осигуряват около 106 млн. лв. От тях 80% са от оперативната програма и са насочени именно към ремонт и реконструкция на водната инфраструктура, но е ясно, че този проект ще се реализира през следващите години.

Спешните ремонти в момента целят да спрат най-големите течове, най-големите загуби на вода. Ремонтът по оперативната програма ще намали много съществено загубите на вода в целия регион на Перник, смята Димов.
Коментари: 0