Непоправимо счупените отношения на САЩ и Германия

Две от най-влиятелните страни в света се спречкаха на няколко фронта

Непоправимо счупените отношения на САЩ и Германия
13271 ~ 3 мин. четене
Дипломатическите връзки между Вашингтон и Берлин значително намаляха през последните години, а външният министър на Германия Хайко Маас сега предупреди, че отношенията между двете страни никога повече няма да бъдат същите, пише CNBC.

Коментарът на Маас е червена лампа за това колко всъщност са се обтегнали отношенията между САЩ и Германия. Съюзът с Вашингтон е важен за Берлин от гледна точка на икономиката, отбраната и сигурността. От думите на външния министър на европейската страна обаче става ясно, че добрите връзки може да не се възстановят дори ако не Доналд Тръмп, а демократът Джо Байдън спечели предстоящите президентски избори. 

„Всеки, който смята, че всичко в трансатлантическото партньорство ще бъде както някога с демократичен президент, подценява структурните промени“, заяви Маас пред германската агенция DPA. 

„Трансатлантическите отношения са изключително важни, те остават важни и ние работим, за да гарантираме, че те имат бъдеще“, добави още той. 

САЩ и Германия са може би най-влиятелните икономики на западния свят. Техните отношения се влошиха по време на управлението на Доналд Тръмп. Разходите за отбрана, непрекъснатата търговска война между САЩ и Европа и заплахата от тарифите на Вашингтон върху износа на автомобили в Германия са в основата на спора. Наред с това и мега газопроводът „Северен поток“ 2 (германско-руски проект), съюзът Г-7 и решението на САЩ да изтеглят войски от Германия.

Разходи за отбрана

Тръмп многократно скача срещу Германия от избирането си през 2016 г. досега, като една от критиките му е свързана с разходите на Берлин за отбрана. 

В средата на юни американският президент за пореден път смъмри европейската страна, като я нарече „престъпник“ в разходите си за отбрана, заявявайки, че все още не е изпълнила ангажимента да харчи 2% от своя БВП за това перо, както се изисква от 2014 г. от членките на НАТО.

Според оценките на НАТО Германия е похарчила 1.38% за отбрана през 2019 г., докато САЩ – 3.42%. Германия заяви миналата година, че смята да постигне целта от 2% до 2031 г.

Освен това Тръмп обвини Берлин, а заедно с него и ЕС, че се отнасят лошо към САЩ по отношение на търговията. Той заплаши, че ще наложи тарифи върху вноса на европейски автомобили, което би ударило силно Германия, която е дом на европейското производство на коли.

Г-7

Алиансът на групата на седемте най-силни икономики – САЩ, Великобритания, Германия, Канада, Франция, Италия и Япония, е друга арена на напрежение.

По-рано Тръмп отказа да одобри заключенията от срещата на Г-7 – нещо, който германският канцлер Ангела Меркел нарече „малко потискащо“. Впоследствие отношенията се влошиха допълнително, след като тя отхвърли поканата на американския президент да участва на срещата на Г-7 във Вашингтон, изтъквайки пандемията на коронавирус. 

Желанието на Тръмп да види отново приемането на Русия в групата също създаде разцепление в групата.

„Северен поток“ 2

Връзката на Германия с Русия, особено що се отнася до енергетиката, е друг спорен въпрос. Американците са против проекта, който ще прехвърля газ от Русия към Германия, заобикаляйки Украйна.

През 2018 г. Тръмп заяви, че Германия е „напълно контролирана“ от Русия, а през декември 2019 г. САЩ наложиха санкции на проекта, който е близо до приключването си, навличайки си гнева на Русия и Германия. От своя страна Берлин отговори, че „европейската енергийна политика трябва да бъде решена в Европа, а не в САЩ“.

Съединените щати обмислят да наложат нови санкции върху проекта, което може да бъде последвано от ответни мерки от Германия – администрацията на Меркел вероятно ще настоява за координирани действия на Европейския съюз, казват двама германски представители, запознати с дискусиите, цитирани от Bloomberg.

Що се отнася до Русия, говорителят на президента Владимир Путин – Дмитрий Песков, заяви пред CNBC по-рано през юни, че всички по-нататъшни американски санкции срещу „Северен поток“ 2 „биха били атака от нелоялна конкуренция, която противоречи на международното право и правилата за международната търговия“.

„Считаме, че е много опасно за глобалната икономика и икономическата среда. Знаем, че нашите партньори от Германия и европейските страни също изпитват много притеснения пред тази потенциална заплаха и сме решени да продължим строителните работи в рамките на този международен проект“, коментира тогава Песков.

Подкрепи Economic.bg