Неуловима от санкциите: Huawei обяви 24.4% ръст на приходите за 2019 г.

Забраните на САЩ не попречиха на китайския гигант да увеличи продажбите на смартфони

Неуловима от санкциите: Huawei обяви 24.4% ръст на приходите за 2019 г.

Снимка: БТА

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
Huawei Technologies – китайският технологичен гигант, включен в „черния“ списък на САЩ – обяви, че приходите му са нараснали с 24.4% през деветте месеца на 2019 г. досега до 610.8 млрд. юана (86 млрд. долара), предават световните медии. 

Компанията е доставила над 185 млн. смартфона през тези първи три тримесечия на годината, което е ръст от 26% на годишна база, се казва още в съобщение на Huawei, цитирано от Reuters. Китайският производител обаче не предоставя данни конкретно за третото тримесечие. 

След вкарването през май тази година на Huawei в „черния“ списък на САЩ – на компаниите в който се ограничават възможностите да купуват продукти и услуги от американски фирми – се породиха логични притеснения за бъдещите последици върху бизнеса на китайския гигант, който е силно зависим от компонентите на щатските играчи. 

През юни основателят на компанията Рен Джънфей сподели, че заради свиването на производствените капацитети вследствие на американските санкции, се очаква приходите на Huawei да са с около 30 млрд. долара по-малко в сравнение с първоначалните прогнози за идните две години. „Изглежда, че ще бъде по-малко“, възкликна той през август, когато стана ясно, че ударът от „черния“ списък няма да е толкова болезнен, колкото се очакваше първоначално. Huawei призна обаче, че макар и по-малко от прогнозното, въздействието от ограниченията на САЩ все пак ще изтласка приходите на компанията от нейния смартфон бизнес с около 10 млрд. долара надолу през настоящата 2019 г. 

Китайският бранд стана вторият по големина производител на смартфони, след като през юли миналата година успя да измести Apple в класацията. Huawei не скри амбициите си да детронира и Samsung от лидерската позиция. По онова време планът на компанията беше да стори това до 2020 г. Междувременно обаче главоболията на китайския играч започнаха да се засилват, след като лобито на САЩ сред международните им партньори започна да дава резултат и страни като Австралия и Нова Зеландия решиха да забранят използването на марката в своите бъдещи 5G мрежи, а други започнаха активно да проучват опциите пред себе си и отношението си към нея.  

Huawei е производител №1 на телекомуникационно оборудване в света. Според Вашингтон обаче технологиите на компанията крият вратички, даващи възможност на китайските власти да извършват национален шпионаж. Както и да се краде интелектуална собственост – въпрос, превърнал се в един от крайъгълните камъни в разразилата се търговска война между САЩ и Китай. 

Коментари: 0