10 невероятни географски чудеса

Природата говори чрез невероятните си образувания

10 невероятни географски чудеса
5134 ~ 3 мин. четене
Автор: Михаил Михайлов

1.Вълната (на границата между Аризона и Юта - САЩ)

Вълната е формирана от пясъчни дюни на възраст от 190 милиона години, които с времето са се превърнали в изумително красиво скално образувание. Тази слабо известна скална формация е трудно достъпна и който иска да стигне до прекрасната гледка трябва да предприеме тричасов поход през силно пресечена местност.

 2.Каньонът на антилопата (Аризона – САЩ)

Този невероятен каньон представлява образувание от две отделни каньонови секции, които се преплитат в общо било. Той се превръща в най-посещаваната от фотографи атракция в югозападната част на Северна Америка, като заема голяма площ върху земите на индианците Навахо.

3.Великата синя дупка (Белиз)

Великата синя дупка се намира приблизително на 100 км. от брега на град Белиз. Тя е част от бариерната риф система, с почти перфектна кръгла форма. Особено известна е сред гмуркачите, които се възползват от живописните ѝ качества. Дълбочината ѝ достига 145 метра, което е причина за наситено синия и цвят. Великата синя дупка е причина повечето подобни образувания по света да се наричат сини дупки.

4.Кристалната пещера на гигантите (Мексико)

Тези кристали с невероятна структура са открити случайно в мексиканска мина в щата Чиуауа. Те са формирани по естествен начин и са зили затворени в скала хиляди години. Отличават се от подобните забележителности с невероятни форми и цветове, които неизбежно причиняват безброй асоциации във въображението на посетителите.

5.Окото на Сахара (Мавритания)

Това грандиозно земно образувание е един от обектите, които могат да бъдат наблюдавани без уреди от космоса. Намира се в югозападната част на пустинята Сахара и има диаметър от фантастичните 30 мили. Първоначално се е смятало, че е формирано от паднал метеорит, но след сериозно проучване геолозите заключават, че всъщност е резултат на ерозия. Причината за кръговата си форма все още е загадка.

6.Пещерата на синьото езеро (Бразилия)

Пещерата са Синьото езеро е природна забележителност, чийто интериор е формиран от сталактити, сталагмити и великолепно, голямо синьо езеро. Пещерата е богата на геоложки формации, но грабва вниманието най-вече с дълбоката синя вода на вътрешния басейн. Регионът Мато Гросо до Сул в Бразилия е известен с множество красиви подземни езера, но Пещерата на синьото езеро е несравнимо по прелест в световен мащаб.

7.Пътят на гигантите (Северна Ирландия)

Пътят на гигантите е резултат от древно вулканично изригване. Намира се на североизточния бряг на Северна Ирландия, като повече от колоните са шестоъгълни, макар някои да са с четири, пет, седем и осем страни. 40 000 взаимно заключващи се базалтови колони формират невероятната забележителност. Природното чудо е обявено от Times за четвърта по величие забележителност във Великобритания.

8.Портата на ада (Туркменистан)

Наречен от местните жители вратата към ада, това място в Туркменистан се намира в близост до малкото градче Дарваз. Когато геолози сондират за природен газ преди 35 години, те изведнъж се натъкват на подземна кухина, която била толкова огромна, че всички работещи на мястото изгубили екипировката и оборудването си. Никой не смеел да отиде там, защото пещерата е пълна с газ, така че те решават да го запалят, за да не причини масови отравяния. Оттогава кухината не е загаснала и заради това местните и дават плашещото име.

9.Вълнистата скала (Австралия)

Вълнистата скала е образувание на естествена скална материя, която се намира в Западна Австралия. Той получава името си от факта, че е оформен като високото пречупване на океанските вълни. Контурите ѝ позволяват дъждовната вода да бъде събирана чрез бент, който е построен през 1951-ва година. Скалата е много трудна за фотографиране, защото подпорната ѝ стена закрива долната половина и по този начин прави заснемането почти невъзможно.

10.Шоколадовите хълмове (Филипините)

Шоколадовите хълмове представляват 1268 конусообразни хълмове с перфектни линии и почти еднакви размери. Разпростират се на повече от 50 квадратни километра. Изключително необичайната геоложка формация се намира в близост до Бохол, Филипините и е формирана от подокеански вулканични образувания.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg