Николай Мутафов: Липсват опитни кадри, които да поемат средния мениджмънт в IT индустрията

Проблемите в образованието косвено се отразяват на индустрията, която страда от липсата на опитни кадри

Николай Мутафов: Липсват опитни кадри, които да поемат средния мениджмънт в IT индустрията

Снимка: Личен архив

Мирела Вавова Автор: Мирела Вавова
IT индустрията в България доби популярност през годините и все повече хора избират да учат информационни технологии и програмиране. В тази връзка напоследък не срещаме чак такъв проблем с намирането на служители като цяло, но затова пък липсват опитните хора, които да поемат средния мениджмънт. Това каза Николай Мутафов, съосновател на българската технологични аутсорсинг компания Accedia. 

Според него този недостиг се усеща много явно сега, когато българската IT индустрия е по-разпознаваема на световния пазар и вече не се смята за „low cost“ дестинация, както по-рано. „Ако искаме да предоставяме по-високо качество на клиентите си, имаме нужда от опитни хора, които да създадат тъй наречения среден мениджмънт“, коментира той пред Economic.bg за рубриката Бизнес радар. Това според него е от ключово значение за развитието на компаниите и тяхното разрастване. 

В Accedia например тези хора „сами си ги изграждаме, макар да има и такива, които сме взели отвън“, обяснява още Мутафов, като изтъква, че като цяло трудно се намират. 

Част от проблема се крие в образованието, смята той и изтъквам че проблемите в просветата косвено засягат и IT компаниите, както и бизнеса като цяло. „Ако дългосрочно не се вземат драстични мерки, нещата няма да се развият добре“, убеден е Мутафов и настоява, че държавата трябва „по-здраво да настъпи реформата“. 

Съоснователят на Accedia смята, че решението се корени в преподавателите. „Има нужда от добри учители, които да обучават децата ни, така че те да стават по-добри специалисти и да искат да осъществяват мечтите си тук в България“, смята Мутафов. 

Другите проблеми, които той изтъква са свързани с тромавата администрация, която пречи на нещата да се случват по-бързо. Освен това, за да можем а привличаме повече инвестиции и да вкарваме чужди клиенти в България, трябва да се обърне още по-голямо внимание на инфраструктурата, посочва още той. 

„Има нужда от цялостна програма, която наистина да даде ефект и да стимулира малките градове да се развиват в сферата на IT“, казва Мутафов и дава пример с Бургас, където усилено се работи в тази посока. Относно Accedia, компанията все още не е отворена към излизане от София. „Други играчи обаче откриват офиси не само в Пловдив и Бургас, но и в по-малки градове като Габрово, Троян, Шумен в опит да задържат хората там“, коментира още той, обръщайки внимание, че и бизнесът трябва да изиграе своята роля в създаването на благоприятна среда и справянето с демографския проблем. 
Коментари: 0