Николай Василев: Продажбата на \"Виваком\" е положително събитие

Компанията струва няколкостотин милиона евро, което включва акциите и дълговете, казва Василев

Николай Василев: Продажбата на \

Продажбата е по-скоро положително събитие, защото ще допринесе за по-голяма прозрачност по отношение собствеността на телекома, заяви Николай Василев, бивш вицепремиер на Република България и управляващ партньор в Expat Capital, пред TV7. Василев не се ангажира с предположения относно стойността на „Виваком“, но според него към момента компанията струва няколкостотин милиона евро, което включва акции и дългове.

Николай Василев счита, че значението на „Виваком“ за националната сигурност е малко преувеличено, и по негово мнение не е повече или по-малко от това на другите два големи оператора в България, които също имат чуждестранни собственици.

 Запитан дали претенциите на Димитрий Косарев, собственик на компанията Empreno Ventures Limited, са обосновани, Василев коментира, че това не е първият човек, който претендира за собственост във „Виваком“ през последните 6 месеца, и няма да  е последният. Василев добави, че твърденията са още една причина да се търси по-голяма прозрачност във връзка със собствеността на „Виваком“, тъй като нито телекомът, нито българската икономика ще спечелят от една компания, разкъсвана от своите акционери чрез висящи съдебни производства.

 На въпроса дали би било добре държавата да се намеси и да национализира „Виваком“, Василев отговори, че държавата се е доказала като лош мениджър на търговски дружества, както е видно от критичното състояние на българските железници и енергийния сектор.

Коментари: 0