Николова иска браншът да предложи хотели за карантина за зимния сезон

Разходите за всички карантинирани туристи се поемат от държавата

Николова иска браншът да предложи хотели за карантина за зимния сезон

Снимка: Министерство на туризма

В писмо до браншовите организации министърът на туризма Марияна Николова иска бизнесът да определи хотели, в които да бъдат настанявани туристи, които са поставени под карантина. Искането е отправено по време на среща в рамките на Консултативния съвет по туризъм.

Припомняме, че през летния сезон беше предприета същата стъпка за определяне на хотели за карантина, но това не се хареса на някои от хотелиерите и те заявиха, че това ще отблъсне и малкото туристи от другите хотели, които се намират в района на карантинния.

Разходите на карантинираните туристи се поемат от държавата.

Освен това се очаква ведомството да изпрати писмо до Министерството на образованието и науката, с което то ще бъде сезирано да се увеличи броят на учениците в професионалните гимназии по туризъм и броят на студентите в специалност туризъм във висшите учебни заведения.

„От традиционните пазари най-неблагоприятни са очакванията за пазар Русия, Израел и Великобритания за зимния сезон. Разчитаме на туристи от съседните държави при благоприятна епидемична обстановка. Акцентът тази година е насочен към българските посетители, като се надяваме да запазят високия си интерес към зимните ваканции. Според икономисти между 60 и 80% от очакваните чуждестранни туристи няма да посетят зимните курорти този сезон“, каза Марияна Николова по време на срещата.

Друг акцент по време на Консултативния съвет е било влиянието на правителствените мерки върху бизнеса. Според оценката на фирмите една трета от тях са били предпазени от фалит след понижаването на ДДС за заведенията. Мерките са успели да насърчат дейността на една четвърт от местата за настаняване. Два типа са желаните от бизнеса и обществото мерки – ваучерите за семейства и възрастни потребители и обучението на кадри за туризма, сочи изследване на БАН в периода 25 септември – 5 октомври сред 180 места за настаняване.

Заради пандемията дейността си са замразили кафе-сладкарници (69%), питейни заведения (62%), заведения за хранене с категория 1* (46%) и 2* (40%), които се намират в София и областните градове (44%). Част от персонала си са освободили хотели с 4 и 5 * (48%) с годишен оборот над 500 хил. лв. Със 101 и повече легла и с персонал над 21 души (45%), а заведения с 3 и повече звезди (54%). При тези  с над 71 места (31%) са запазили работните места. В малките градове и селата 31% са запазили персонала си.

Във връзка с провеждането на обществено обсъждане по Плана за възстановяване и устойчивост на България (структуриран в четири стълба - Иновативна България, Зелена България, Свързана България и Справедлива България) работна група от министерството ще представи за включване в него на предложенията от сектор туризъм в контекста на развитието на отрасъла при новите условия. До края на седмицата министерството ще изпрати писма до членовете на съвета, за да излъчат представители, съобщи вицепремиерът.

Коментари: 0