Нисък старт на седмицата за финансовите пазари

Търговците на дребно очакват подобряване на резултатите им заради „Черния петък“

Нисък старт на седмицата за финансовите пазари

Снимка: БТА

За поредна сесия технологичният сектор остана под натиск, след като компанията Nvidia изкара лоши данни за приходите си и поевтиня с 18.8%. Разочароващите данни последваха и Advanced Micro Devices и Micron Technology, чиито акции се понижиха с 3.9% и 1.2%. Търговците на дребно също регистрираха отрицателни стойности, но очакват предстоящото пазаруване около „Черния петък“ да подобри представянето им.

Останалите водещи индекси Dow Jones и S&P 500 успяха да покрият част от загубите натрупани през седмицата. В петък индексът на 30-те сини чипа Dow Jones Industrial Average напредна с 123.95 пункта до 25413.22, докато широкият индекс S&P 500 се покачи с 0.22 на сто. Положителните резултати дойдоха след изказване на президента Доналд Тръмп, че се надява скоро САЩ и Китай да сключат търговско споразумение.

Европейските борси завършиха в петък на червена територия, докато инвеститорите внимателно следяха политическата обстановка във Великобритания, след като министърът за Brexit на Острова подаде оставка в четвъртък. Опасенията, че Великобритания може да напусне Евросъюза без сделка потопи индекса FTSE 100 с 0.34% до 7013.88 пункта. Едни от големите губещи на Стария континент бяха финансовият сектор и секторът на автомобилостроенето, които изгубиха част от стойността си. Напрежението в Обединеното кралство доведе до най-голямото дневно поевтиняване на британския паунд спрямо еврото от октомври 2016 насам.

В последния ден на седмицата цената на златото завърши при цена от 1221.08 долара за тройунция, след коментарите на Федералния резерв за развитието на лихвите. Петролът записа шеста подред губеща сесия, като в края на деня барел щатски суров петрол се продаваше за $56.82, докато сортът Брент се разменяше за 67.05 долара.

Финансови отчети

Началото на седмицата ще остане лишено от важни икономически събития, но на вниманието на инвеститорите ще бъдат финансовите отчети за компаниите L Brands (NYSE:LB) and Urban Outfitters (NASDAQ:URBN), които могат да доведат до по-сериозно изменение в цената на акциите.

Alibaba Group Holding

Интересът на инвеститорите към акциите на Alibaba повиши стойността им до силно ниво на съпротива около $153. При подновяване на низходящия тренд трябва да имаме предвид зоната на подкрепа около $140, което ни кара да избягваме продажбите. При наличие на пробив над линията на съпротива ще следим за тест и повторно отскачане от нея, което ще ни даде потвърждение на сигнал за покупка.

USD/JPY

В края на седмицата щатската валута претърпя поражение, което понижи валутната двойка под психологическата зона от 113 йени за долар. Очакванията ни са натиска върху долара да продължи до тест на възходящата тренд линия около 112, където ще следим за отскачане на цената и възможност за влизане в дълга позиция. Дневно затваряне под тренд линията ще разклати основния тренд, но докато цената се задържи над 200 периодната средна възходящият тренд остава в сила.

Oil US

За месец и половина щатският петрол загуби близо 30% от стойността си. Поевтиняването беше временно ограничено до цена от $55 за барел, като последваха три дни на зелена територия. Суровината се намира във свръхпродадена територия, което очакваме да привлече инвеститори до края на годината. При покупка и възходящ импулс през новата седмица е желателно печалбите да бъдат прибрани около психологическите $60, които съответстват на 23.6% от корекцията на Фибоначи, където петролът ще срещне първата си съпротива.

CAC40

След поредна седмица на разпродажби, френският индекс отново се доближи до тест на психологическата граница от 5000 пункта. Впечатление прави, че нивото е от ключово значение за САС, тъй като от началото на 2017 ограничава циклите на понижение. Преди вход в позиция е желателно да се изчака тест на подкрепата през новата седмица, като евентуално отслабване на мечките може да се използва за вход в дълга позиция.

Коментари: 0