Ниските лихвени проценти изкривяват възприятията на хората и на банките

Това е едно от големите предизвикателства на европейския банков пазар

Петър Андронов, главен изпълнителен директор на ОББ и кънтри мениджър на KBC Груп за България:

Ниските лихвени проценти изкривяват възприятията на хората и на банките

Снимка: Economic.bg

2531 ~ 2 мин. четене
Автор: Цветан Петров

- Г-н Андронов, бихте ли посочили какви предизвикателства и проблеми виждате пред българския и европейския банков пазар и какви съвети за тяхното избягване и решаване бихте дал?

Едно от големите предизвикателства на европейския банков пазар е, че лихвените проценти, които бяха и са поддържани досега прекалено дълго време на много ниски стойности, вероятно са изкривили доста възприятия, както в широката общественост, така и в самите банки, за нормалността на цените на парите, за преценката за риска за отделните клиенти. Тази оценка в момента е компресирана в много тесни граници, т.е. на практика не се получава и естествена разлика в рисковата характеристика на всеки различен субект – те изглеждат по един и същи начин в тесния диапазон, в който се оценяват за кредитиране. 

Изобщо дългата лихвена диета носи много сериозни странични ефекти, които във времето ще бъдат предизвикателство за европейския банков сектор, особено ако светът влезе в рецесия преди Европа да е настроила лихвената си политика към по-подходящи равнища. Така че пред самия банков сектор в този контекст предизвикателствата ще са:

- Новите лихвени равновесия, които пазарът ще трябва да приеме и, разбира се, потребителите на финансови услуги;

- Предизвикателство ще е секторът да успее да почисти лошите кредити в онези европейски страни, където делът  им е още висок, преди да е започнала нова рецесия;

- Третото голямо предизвикателство е, разбира се, възможността да се върши банково дело в една изключително агресивно нарастваща регулаторна среда, в която изискванията към банките стават толкова много и толкова сложни, трудноуправляеми, че правят банковото посредничество нискоефективно;

- Четвъртото предизвикателство остават небанковите посредници, големи технологични посредници, финансови и технологични компании, които моделират отделни елементи от банковата услуга и се превръщат в алтернативна форма на предоставянето ѝ, без да са регулирани на този етап. Съответно въпросната услуга става по-евтина, т.е. банките имат един сериозен конкурент, който не е регулиран, но се опитва да извършва услугите, които регулираните банки вършат срещу много по-големи разходи. Това е предизвикателство пред банките – да успеят да влязат в темпото на тези конкуренти и да предложат по-добро качество на сходна цена.


Очаквайте нашето интервю с г-н Петър Андронов в сайта Economic.bg в сряда!

Подкрепи Economic.bg