Nissan се съмнява в устойчивото си бъдеще във Великобритания

Най-големият производител на автомобили на Острова отново алармира за опасностите от Brexit без сделка

Nissan се съмнява в устойчивото си бъдеще във Великобритания

Снимка: БТА

С наближаването на крайния срок за окончателното излизане на Великобритания от Европейския съюз растат и тревогите за бизнеса. Най-големият автомобилен производител на Острова – Nissan, например счита, че няма да бъде устойчив, ако не се постигне търговска сделка по Brexit.

Компанията има 7000 служители във фабриката си в Съндърланд, но се опасява, че повишените тарифи в случай на Brexit без сделка ще увеличат разходите ѝ. Nissan предупреди, че всяко забавяне на доставките на части заради евентуални митнически проверки ще наруши производствените ѝ графици.

Преговорите по сделката между ЕС и Обединеното кралство са в задънена улица и Брюксел предупреди Лондон, че му остават по-малко от 10 дни да ги докара до успешен край.

В Nissan също са на мнение, че споразумение за свободна търговия трябва да има до следващата седмица, за да може да се ратификация до края на преходния период по Brexit. Той изтича на 31 декември 2020 г. 

От компанията обясняват, че липсата на сделка застрашава не само дейността в Съндърланд, но и страната като цяло.

Очевидно нашият бизнес в Обединеното кралство няма да бъде устойчив“, каза главният оперативен директор на Nissan Ашвани Гупта пред Reuters.

Що се отнася до идеята да се поиска обезщетение от Великобритания за разходите в случай на Brexit без сделка, Гупта каза, че Nissan не планира да прави това. „Ние абсолютно не мислим за това и не го обсъждаме“, подчерта той. 

Nissan предупреди през юни, че перспективата за допълнителни разходи от тарифите и евентуално забавяне на границите застрашава жизнеспособността на бизнеса му в Обединеното кралство. От там изтъкват още, че ЕС е най-големият клиент на фабриката в Съндърланд и предупреждават, че ангажиментите едва ли ще бъдат спазени, ако няма безмитен достъп до държавите от общността.

„Ние сме автопроизводител номер едно във Великобритания и искаме да продължим (да бъдем)“, каза Гупта. 

Заводът на Nissan в Съндърланд е открит през 1986 г. Там е планирано да се прави и новият хибриден модел на Qashqai на марката, който ще влезе в продажба през следващата година.

Коментари: 0