Pfizer обяви още по-висока ефективност на своята ваксина

Окончателните резултати от проучването във Фаза 3 показват по-добър резултат, отколкото постигна Moderna

Pfizer обяви още по-висока ефективност на своята ваксина

Снимка: БТА

4565 ~ 2 мин. четене
Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Окончателните резултати от клиничното изпитване на ваксината срещу COVID-19, разработвана от Pfizer Inc и BioNTech, показват 95% ефективност, пише CNBC. Те идват само седмица, след като компанията обяви първоначалните резултати от Фаза 3 на проучването, а те показаха малко над 90% ефективност.

Високият резултат проправя пътя на дългоочакваната ваксина, а според компанията има възможност за одобрение до дни от американските здравни власти.

Степента на ефективност на ваксината е най-високият досега сред всички производители, които към момента се опитват да създадат лек срещу коронавируса. Преди дни друга американска компания - Moderna, обяви, че предварителните данни от Фаза 3 показват 94.5% ефективност.

От Pfizer заявяват, че ваксината, наречена BNT162b2, е била високоефективна срещу вируса 28 дни след първата доза и тя е останала висока за всички възрасти, раси и етноси, на които е била приложена по време на клиничните тестове.

„Окончателният анализ подчерта резултатите от положителния междинен анализ на ефикасността, обявен на 9 ноември“, заяви в изявление изпълнителният директор на BioNTech Угур Сахин.

„Данните показват, че нашата ваксина е в състояние да предизвика висока степен на защита срещу COVID-19 само 29 дни след първата доза. Освен това ваксината се понася добре във всички възрастови групи с предимно леки до умерени странични ефекти, които може да се дължат отчасти на относително ниската доза ", пояснява той.

И двете ваксини използват генетичен материал, за да предизвикат имунен отговор и да направят изводи за ефектността. Но според медицински експерти все още не е ясно за какъв период ваксината ще осигури имунитет и дали ще е необходимо повторно инжектиране.

От друга страна Pfizer заяви, че планира да подаде заявление към Администрацията по храните и лекарствата „в рамките на дни“, за да им бъде разрешено спешно пускане на ваксината. Изпълнителният директор на компанията Алберт Бурла каза, че са натрупани достатъчно данни за безопасност, необходими за представяне на ваксината за преглед.

Двете компаниите потвърдиха, че очакват да произведат до 50 млн. дози тази година и до 1.3 млрд. дози през 2021 г. Те също така заявиха, че са "уверени" в способността си да разпространяват ваксината, която изисква температура на съхранение от минус 94 градуса по Фаренхайт . За сравнение, ваксината на Moderna може да се съхранява до шест месеца при отрицателни 4 градуса по Фаренхайт.

Заради добрата новина акциите на компанията се покачиха с 3% при предварителната търговия.

Подкрепи Economic.bg