НОИ вече издава ПИК и по електроннен път

Това става с е-подпис, с какъвто в момента човек може да се сдобие безплатно за месец

НОИ вече издава ПИК и по електроннен път

Снимка: Economic.bg/Краси Свраков

11410 ~ 1 мин. четене

Подаването на искане за издаване на Персонален идентификационен код (ПИК) на НОИ вече може да става и по електронен път, съобщават от осигурителния институт. Услугата вече е достъпна през Системата за сигурно електронно връчване (ССЕВ) на Държавна агенция „Електронно управление“ (ДАЕУ). Искането се подава към съответното териториално поделение на НОИ.

Използването на системата изисква регистрация и валиден квалифициран електронен подпис (КЕП). Хората, които нямат такъв, могат да се възползват от възможността за издаване на едномесечен безплатен електронен подпис от доставчици на удостоверителни услуги

Възможността за заявяване на ПИК на НОИ по електронен път е част от пакета от мерки на Националния осигурителен институт за ограничаване посещенията на клиентите в офисите на институцията в цялата страна в условията на извънредно положение. Електронизирани са и редица други услуги, като: Изчисляване на прогнозна пенсия; Изчисляване на прогнозен размер на парично обезщетение за бременност и раждане; Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране; Справка за изплатени парични обезщетения за безработица и други. 

Какво още, може да видите тук


Подкрепи Economic.bg