“Борика” и “Евротръст” предоставят безплатен КЕП за един месец

Гражданите и бизнесът ще могат да подписват безплатно заявления за електронни административни услуги

18:35 17.03.2020
Гражданите и бизнесът ще могат в рамките на един месец да подписват безплатно заявленията за електронни административни услуги. Това обявиха от Държавната агенция “Електронно управление” (ДАЕУ) във връзка с мерките около коронавируснат епидемия. 

Заявяването на административни услуги става дистанционно – през Електронния портал за достъп до електронни административни услуги. Достъпът се извършва по два начина: чрез квалифициран електронен подпис (КЕП) или персонален идентификационен код (ПИК). 

КЕП-ът бива два вида: облачен и мобилен. Такъв тип е-подпис се издава от доставчици на удостоверителни услуги, каквито в България са компаниите “Борика” АД и “Евротръст Технолоджис” АД. 

Заради въведеното извънредно положение в страната двете компании предоставят услугите на гражданите и бизнеса безплатно за период от един месец. Електронното подписване става в платформите им – тук и тук

ПИК се издава от Националния осигурителен институт (НОИ). 

“Останете вкъщи, бъдете дигитални. Заявявайки административни услуги електронно”, призовават от ДАЕУ. 
Ако сте харесали статията, можете да се абонирате за страниците ни във Facebook и Twitter или да използвате нашия RSS фийд канал, за да не пропуснете нищо интересно от Economic.bg.


Етикети: приложения | пик | БОРИКА | електронен подпис | КЕП | Евротръст Технолоджис

ПОСЛЕДНИ НАЙ-ЧЕТЕНИ КОМЕНТИРАНИ
Виж всички новини