Правителството постави Банско под карантина

Мерките ще важат за срок от две седмици, а всички жители на града могат да се приберат до 20 ч. на 18 март

Правителството постави Банско под карантина
3977 ~ 2 мин. четене

От този момент за срок от две седмици град Банско ще бъде под карантина. Влизането в града, както и неговото напускане ще бъде забранено. Забранено е и свободното движение по улиците освен когато трябва да се посети банка, хранителен магазин, аптека, застрахователна институция или бензиностанция. Това обяви председателят на Националния кризистен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски по време на извънреден брифинг тази вечер.

„Лицата, които са с постоянен адрес Банско ще могат да се приберат в града до 20:00 ч. на 18 март“, каза ге. Мутафчийски. Той обясни, че в града ще се допускат единствено автомобили, които зареждат хранителните магазини, пожарни коли, здравни инспектори, полиция, пожарна, както и медицински лица, които трябва да извършат медицинска помощ, когато тя не може да бъде извършена от лекарите в града.

Причината за въвеждането на по-строгите мерки е, че в зимните курорти най-бързо се разпространява коронавирусът според Националния кризистен щаб. "В Щаба се затвърди мнението, че ски курортите се превръщат в застрашено място за разпространение на коронавируса. В резултат на това бе прекъснат ски сезона. В Банско се наблюдава притеснително положение", каза ген. Мутафчийски. 

„По данни на министерството на туризма в момента в града има 200 чуждестранни туристи по хотелите. Вече сме се свързали с посолствата и до 24 часаще напуснат града“, обяви министърът на външните раоти Екатерина Захариева. По думите й  туристие от Великобритания и Израел вече са напуснали града. А заедно с министерството на транспорта министър Захариева, обяви, че ще се осигури контролирано извозване на чуждестранните туристи, които към момента се намират на територията на Банско.

Министърът на вътрешните работи Младен Маринов призова за спазване на новите правила, като припомни, че според променените текстове на Наказателния кодекс всеки, който не спазва карантината го грози затвор до 5 г., както и глоба от 10 до 50 000 лв.

Коментари: 0