Норвегия е изнесла рекордно количество природен газ за Европа

Азиатското търсене на LNG беше много по-силно от очакваното - особено в Китай

Норвегия е изнесла рекордно количество природен газ за Европа

Норвегия по време на последната газова година (от октомври) е изнесла за Европа рекорден обем газ - 123 милиарда кубически метра, каза старши вицепрезидент на маркетинг и търговия Statoil Thor Мартин Анфинсен на Европейска газова конференция в Есен.

„Виждаме по-голямо търсене в Европа по различни причини”, допълни той. Мениджърът на Statoil отбеляза, че Норвегия обслужва 25% от потреблението на газ в Европа.

В разговор с Интерфакс той каза, че Statoil продава природен газ (LNG) от норвежкия проект Snohvit.

Той добави, че компанията купува газ от трети страни, но повече, за да оптимизира портфейла - половината от обема е получен от находището. През следващата година се очаква обемите ще останат на същото ниво.

Говорейки на конференция в Милано в Италия, служители от германската RWE, френската Total и Engie, норвежката Statoil и на Petronas Energy заявиха, че вълната от LNG, която първоначално е бе прогнозирана за 2016 г. и след това за тази година, не успя да се осъществи.

„Това няма да се промени много през следващите години”, каза Филип Ведрен, директор по доставките на газ в Engie.

Азиатското търсене на LNG беше много по-силно от очакваното - особено в Китай - и Европа успя да посрещне малко по-голямото си търсене от Русия и Норвегия.

Коментари: 0