Норвегия глоби Telenor с 96 млн. долара

Санкцията е заради злоупотреба с доминиращо пазарно положение

Норвегия глоби Telenor с 96 млн. долара

Снимка: Wikimedia

Норвежкият антимонополен регулатор глоби Telenor с 96 млн. долара заради злоупотреба с доминираща позиция на пазара, пишат световните медии.

Санкцията е наложена във връзка с планираното представяне на трета мобилна мрежа в Норвегия, която да се конкурира с тези на Telenor и на шведската компания Telia. Според регулатора норвежкият телеком пречи на създаването на трета мобилна мрежа.

През 2007 г. компаниите Network Norway и Tele2 решиха съвместно да изградят трета мрежа за мобилна телефония с национално покритие. Докато го направят обаче те си купиха достъп до мрежата на Telenor за достигане до районите, където още нямат собствено покритие. През 2010 г. Telenor е променила условията на споразумението така, че да убие всички икономически стимули за изграждане на отделна мобилна мрежа, гласи заключението на норвежкия регулатор.

„Регулаторът за конкуренцията установи, че Telenor умишлено е променила споразумението за достът, за да спре по-нататъшните инвестиции на Network Norway в трета мрежа”, гласи становището на органа.

„Не сме съгласни, че сме нарушили Закона за конкуренцията”, коментират от Telenor и добавят, че най-вероятно ще обжалват глобата.
Коментари: 0