Носители на наградите „Мистър и Мисис Икономика“ през годините

През годините призът е бил връчван на изявени икономисти, финансисти и мениджъри

Носители на наградите „Мистър и Мисис Икономика“ през годините

Идеята за организирането на национален конкурс "Мистър/Мисис Икономика" се заражда в редакционния екип на сп. "Икономика" през май 1990 г.

Името на конкурса е повлияно от бурно зараждащите се по онова време различни конкурси "Мис" и "Мистър". Но целта е напълно различна - да се отличи личността, която през съответната година е дала най-голям принос в развитието на икономиката чрез стопански решения и резултати в практиката, във финансовата сфера, или в икономическата наука.

Решено е наградата да представлява статуетка от известния български скулптор Ставри Калинов. Така се ражда превърналата се днес в символ на конкурса статуетка "Рибарят и златната рибка".

2015 година

През 2015 г. за първи път наградите се организираха съвместно от най-голямата работодателска организация в страната - Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ) и списание "Икономика".

Победителите бяха избрани в 10 категории от жури, състоящо се от членовете на УС на КРИБ. Ето и кои са те:

Мистър Икономика - Никола Добрев, председател на Съвета на директорите на КЦМ 2000;

Мисис Икономика - Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка;

Категория "Финанси и застраховане" - Борислав Тодоров, управител на Кюн Лизинг и АкорТ ООД;

Категория "Индустрия" - Светлин Стоянов, изпълнителен директор на МТГ Делфин АД;

Категория "ИКТ, Аутсорсинг и Бизнес услуги" - Цветан Алексиев, изпълнителен директор на Сирма Груп Холдинг;

Категория "Услуги и търговия" - Димитър Димитров, изпълнителен директор на Софарма Трейдинг;

Категория "Транспорт и логистика" - Христо Христов, мажоритарен собственик и изпълнителен директор на Дискордиа АД;

Категория "Земеделие и хранително-вкусова промишленост" - Георги Милев, собственик на Елеа ООД;

Категория "Най-добър старт в кариерата" - Светлозар Петров, управител на Джобтайгър;

Категория "Подкрепа за стартиращ бизнес" - Ангел Геков, председател на УС и изпълнителен директор на Българската банка за развитие.

2014 година

През тази година бяха въведени 10 категории. Ето и носителите на призовете:

Мистър Икономика - Иван Папазов, изпълнителен директор на "Винпром Пещера"

Мисис Икономика- д-р инж. Боряна Манолова, главен изпълнителен директор на "Сименс" ЕООД;

Категория Индустрия - Румен Цонев, главен изпълнителен директор на КЦМ 2000;

Категория „Финанси” - Мартин Заимов, председател на Надзорния съвет на Societe Generale Експресбанк;

Категория "ИКТ, аутсорсинг, бизнес услуги" - Филип Угринов, изпълнителен директор и съсобственик на „Колпойнт Ню Юръп” АД, част от "Телъс Интернешънъл";

Категорията „Търговия, услуги, логистика” - Иван Костадинов, изпълнителен директор на "НИС Петрол" ЕООД;

Категория „Земеделие и хранително-вкусова промишленост” - Яни Драгов, собственик на "Смарт Капитал" ЕООД;

"Пощенска банка" пък бе отличена в категория най-добър „Старт в кариерата”, като призът бе определен от читателите на списание „Икономика” и Economic.bg след състезание между 52 компании от широк спектър.

2013 година

Мистър Икономика - Илия Терзиев, изпълнителен директор на "Литекс Моторс";

Мисис Икономика - Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК;

Категория Индустрия - Пламен и Атанас Бобокови, собственици на "Приста ойл холдинг";

За принос в развитието на финансовия сектор - Цветанка Крумова, член на УС и изпълнителен директор на ЗАД "Армеец";

Категория Услуги - Валери Мектупчиян, изпълнителен директор на "Спиди" АД;

Категория "Информационни и комуникационни технологии" - Анри Леви, изпълнителен директор на "Фадата".;

Тази година Списание "Икономика" представи за първи път и категория "Сделка на годината". Там беше отличена сделката за придобиване на Globul и Germanos от страна на норвежкия телеком Telenor Group.

За първи път през 2013 г. в конкурса "Мистър и Мисис Икономика" имаше и категория, в която гласува не журито, а потребителите на сайта www.economic.bg. Те определиха носителя на наградата в категория "Корпоративна социална отговорност", където бяха номинирани 60 компании. Най-много гласове получи "Екопак България" АД за кампаниите си за популяризиране на разделното събиране на отпадъци.

2012 година

През 2012 г. започват да се връчват две отделни награди - Мистър Икономика и Мисис Икономика.

Мистър Икономика - Николай Вълканов, председател на УС на "Минстрой Холдинг";

Мисис Икономика - Елза Маркова, изпълнителен директор на "Белла България";

За принос в развитието на индустрията: Никола Треан, "Аурубис България"; За принос в развитието на аграрния сектор -Иван Ангелов, управител на "Градус";

За принос в развитието на малкия и среден бизнес - Асен Ягодин, изпълнителен директор на "Българска банка за развитие" АД;

За принос в развитието на туризма - Ветко Арабаджиев, собственик на "Виктория Груп";

За принос в развитието на финансовия сектор - Петя Димитрова, главен изпълнителен директор на Пощенска банка;

За принос в развитието на небанковия финансов сектор - Даниела Петкова, главен изпълнителен директор на ПОК "Доверие";

За принос в развитието на Информационните и комуникационните технологии - Огнян Траянов, изпълнителен директор на "ТехноЛогика".

2011 година

За принос в развитието на българската икономика: Цветан Василев, мажоритарен собственик на Корпоративна търговска банка и председател на надзорния й съвет.

За принос в развитието на индустрията:  Кирил Домусчиев, председател на Надзорния съвет на “Биовет” АД и изпълнителен директор на “Хювефарма” АД.

За принос в развитието на финансовия сектор: Стоян Мавродиев, председател на Комисията за финансов надзор.

За принос в развитието на услугите и търговията: Данчо Данчев, председател на управителния съвет и изпълнителен директор на ЗАД „Виктория”.

За принос в развитието на земеделието и храните: „Лидл”, част от немската „Шварц-група”, оперираща в областта на търговията с хранителни и нехранителни продукти.

Специална награда за лидер в бизнес управлението: Виолина Маринова, главен изпълнителен директор на Банка ДСК.

Преди това има няколко години, в които конкурсът не се осъществява, а самото списание спира да излиза. През 2011 г. то става част от нова медийна група и подновява и Мистър и Мисис Икономика. Въвеждат се повече категории, за да бъдат обхванати повече браншове на икономиката.

2007 година

През 2007 г. голямата награда получава БФБ. За принос в индустрията е награден Атанас Бобоков, председател на УС на "Монбат". За принос в развитието на небанковия финансов сектор е отличен Петко Кръстев, изпълнителен директор на "ДСК Управление на активи".

2006 година

Призът "Мистър/Мисис Икономика 2006" за цялостен принос в развитието на националната икономика печели колективната номинация на Министерския съвет. При избора на експертите натежават усилията на изпълнителната власт за успешното приключване на предприсъединителния процес и за това България да стане пълноправен член на ЕС от 1 януари 2007 г. без предпазни клаузи. Златко Златков, председател на Българската асоциация за информационни технологии, получава наградата за принос в развитието на индустрията. За развитието на небанковия финансов сектор наградата получава Бистра Илкова, изпълнителен директор на Българската фондова борса.

2005 година

През 2005 г. се връчват десетите награди. Носител на големия приз става Деян Кавръков, водещ мениджър в областта на недвижимите имоти. Петър Кънев, основен акционер в група печатници "Демакс", получава приз за развитие на индустрията. За първи път се въвежда и награда за принос в развитието на небанковия финансов сектор. Призьор в новата категория става Румен Янчев, председател на УС и изпълнителен директор на "Булстрад".

2004 година

През 2004 г. Мистър Икономика става Валентин Златев, генерален директор на "Лукойл България". За принос в развитието на индустрията е награден Божидар Данев, председател на българската стопанска камара.

2003 година

През 2003 г. Мистър Икономика е отново министър на финансите - Милен Велчев. За първи път се въвежда и още една награда - за принос в развитието на българската индустрия. Наградата получава министърът на икономиката Лидия Шулева.  През тази година наградите се връчват съвместно от сп. Икономика и Асоциацията на индустриалния капитал в България. С плакет за принос в развитието на бизнес комуникациите в страната бе отличен Стоян Денчев.

Наградата за 2002 г. печели бизнесменът Емил Кюлев.

През 2001 г. наградата получава Румяна Кючукова, изпълнителен директор на Мобилтел.

Носител през 2000 г. става и първият мениджър от реалния бизнес - Васил Кънев, директор на "Видима" АД.

От края на 1999 г. настъпва нов етап в развитието на списанието, свързан и с новия издател - издателската къща "Хирон 91". Конкурсът "Мистър/Мисис Икономика" е възстановен от 2000 г.

Преди това има няколко години, през които се случва и една от най-големите икономически кризи в страната, поради което връчването на наградите е прекратено.

През 1993 г. наградата получава Агенцията за икономическо програмиране и развитие в лицето на Венцислав Антонов заради личния му принос в подписването на сделката за външния дълг на България.

Носител на статуетката "Рибарят и златната рибка" през 1992 г. става Тодор Вълчев, управител на БНБ.

През 1991 г. наградата получава финансовият министър в кабинета на Димитър Попов Иван Костов.

Първият носител за 1990 г. е икономистът проф. Георги Петров за излязлата през годината книга за краха на тоталитарното стопанство и серията от публикации в медиите, посветени на пазарната икономика.

Коментари: 0