Нов фонтан в градините на Версай

За пръв път от 300 години нов фонтан се появява в легендарните градини

Нов фонтан в градините на Версай
Автор: Александра Николова

За първи път от повече от 300 години, нов фонтан се появи в легендарните градини на Версай. Фонтанът се казва Les Belles Dances и е вдъхновен от епохата през 17 век. Изработен е от 2000 стъклени мъниста и е новата постоянна инсталация в царския имот. Той е създаден в почит на Луи XIV, по-известен като “Кралят Слънце” на Франция.

Създател на фонтана е френският скулптор Жан-Мишел Отоние, които се обръща към историята за вдъхновение. Луи XIV е бил обсебен от дизайна и поддръжката на неговите градини, обяснява Отоние. Луи XIV е сред първите, които умишлено се използват изкуството за политическо влияние, съобщава Quartz.

По поръчката Отоние работи в сътрудничество с ландшафтния архитект Луи Бенеш. Той черпи вдъхновение от книгата на самия Луи XIV с уроци по танци. Майстори на стъклото от Базел, Швейцария изработват златистите и сините стъклени мъниста за Les Belles Dances. На всяка една маниста е поставено ръчно, гланцирано златно листо. Този процес е отнел около пет работни дни за всяка малка сфера.

„Това беше луд проект, най-голямото произведение на изкуството, върху което съм работил“, заявява Отоние. „Но беше изключително вълнуващо да бъда във Версай като френски артист и да създам нещо там“- каза още той.

Коментари: 0