Нов закон фалира ресторанти в Южна Корея

Той забранява скъпия обяд

Нов закон фалира ресторанти в Южна Корея

Нов антикорупционен закон в Южна Корея предвижда да забрани на държавни служители, учители и журналисти да обядват на стойност по-голяма от 26 долара (30 000 вона). 

Това води до недоволството на собствениците на заведения в страната, които се оплакват, че клиентите им започват да намаляват от страх да не нарушат закона. Някои от тях планират да затворят, тъй като разходите започват да надвишават приходите им. Те допълват, че за 30 000 вона не могат да се приготвят много читави блюда. 

Промяната е насочена към корупционната епидемия в страната и най-вече учителите, които получават често подкупи от родители за по-добри оценки на учениците. Журналистите също са обект на строгите мерки, тъй като дават предимство на едни новини пред други. Държавните служители пък са подкупвани да прескачат бюрократични процедури.

Междувременно управителите на заведения споделят, че за 30 000 вона няма как да използват скъпо говеждо месо, а вместо това ще купуват вносно от САЩ.

Новият закон предвижда и забрана журналистите и държавните служители да получават подаръци на стойност над 50 000 вона, както и парични подаръци в размер над 100 000 за сватби и погребения, пише bTV.

В случай, че някой от тях получи подаръци над 1 млн. вона, го грози затвор до 3 години и глоба от 30 млн. вона. 

Коментари: 0